Bib en OCMW Kalmthout: twee handen op één buik

item_left

item_right

Bib en OCMW Kalmthout: twee handen op één buik

Praktijk

De bib en het OCMW van Kalmthout hebben de afgelopen jaren een gemeenschappelijke visie op welzijn ontwikkeld. Zij slaan de handen in elkaar om maatschappelijk kwetsbare groepen te bereiken. De eerste samenwerking dateert al van 2008 met een Digidak‑project dat tegelijk startte in het dienstencentrum en de bibliotheek. Een Digidak is een plek in Kalmthout waar iedereen gratis en onder begeleiding gebruik kan maken van computers, printer, scanner en internet. Je kan er ook in kleine groepen basiscursussen volgen over omgaan met computer en internet.

Later is de bibliotheek betrokken bij het sociale beleidsplan van het OCMW. Vanuit raakvlakken in opdrachten én ambitie is de samenwerking verder uitgedacht vanuit gemeenschappelijke doelgroepen. Om te werken aan het politieke draagvlak was er een gemeenschappelijke presentatie van de samenwerking bij de respectievelijke bestuursorganen. En ook de uitwisseling tussen het personeel van de beide diensten is een paar graden hoger gezet met wederzijdse bezoeken en uitwisseling van informatie.

Een van de moeilijk te bereiken doelgroepen, zowel voor OCMW als voor bibliotheek, zijn mensen met een beperkte mobiliteit. Zo ontstond het idee voor een bezorgingsdienst ‘bieb aan huis’. Sinds 2015 heeft de Bibliotheek Kalmthout Bibpunten in het gebouw van het OCMW (Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn) en een tweede in het Huis van het Kind, in de consultatieruimte van Kind & Gezin. Met de Bibpunten wil Bibliotheek Kalmthout via een aangepaste dienstverlening zelf actief moeilijk bereikbare doelgroepen opzoeken. Ook op de voorleesmomenten weet de bib van Kalmthout in samenwerking met o.m. het OCMW een diverse groep kinderen te bereiken.