Duik : participatief project rond Vaartkom in Leuven

item_left

item_right

Duik : participatief project rond Vaartkom in Leuven

Praktijk

In het najaar van 2016 startte het project DUIK van het Leuvense gezelschap Max Last. Samen met verschillende sociale, economische en artistieke partners zetten ze een co-creatief traject op waarin de verhalen, angsten en dromen rond de inspirerende Vaartkom centraal staan. Of er een stoppeke in de Vaartkom zit en of de burgemeester de Vaart kan laten leeglopen, zijn alvast mythes die aan bod komen.Het resultaat wordt een spannend (vervolg)verhaal dat bestaat uit negen sociaal-economische-artistieke afleveringen die worden getoond in en rondom de Vaartkom, gespreid over drie jaar.

Het project moet verschillende bevolkingsgroepen, publieken, buurtbewoners, bedrijven en kunstenaars in de stad samenbrengen. Kerngedachte is: de uitkomst van elke aflevering wordt bepaald door een open, intense dialoog met alle partners op gelijkwaardige basis.

Max Last wil het verhaal vertellen van verleden en toekomst rond de inspirerende Vaartkom in Leuven. Een aflevering kan een dansvoorstelling, een nieuw product bij Dreamland, een sociale-economische wandeling, een schreeuwkoor, een theatervoorstelling, een fototentoonstelling, of iets anders zijn. De 9 afleveringen vertellen samen één verhaal, waarin Max Last de rode draad vormt. Elke aflevering krijgt een toonmoment voor publiek die worden in- en uitgeleid door Koen Monserez, Steven Beersmans en twee acteurs van Compagnie Tartaren.

De eerste aflevering van DUIK 16-18 komt voort uit een intense samenwerking tussen de mensen die vlak bij elkaar én de vaart wonen: mensen van het buurtcentrum Wilsele-Dorp, de werknemers van Albert Heijn Leuven en de bewoners van residentie Waterside. Kunstenaars Didi de Paris, Jo Zanders, Cedric Denayer en Martine Van Rensbergen (van Cie Tartaren) en Beersmans & Monserez (van Max Last) bieden artistiek weerwerk. Muziek, tekst en veel dada is het resultaat. Het resultaat wordt voorgesteld in het weekend van 1 en 2 oktober.

Aflevering twee wordt een levend momument voor Duik: Vis op het droge. Te bezichtingen op zondag 30 oktober.  Samen met bouwers Menno Vandevelde en Tim Vanhentenryk bouwen en bouwden buutbewoners, opa’s en oma’s, jongeren van de Kettebende, enz. een vis na die weinig Leuvenaars kennen. Je kan het project volgen op Facebook.