Colloquium ‘Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom,Lara een kunstenaar met een knieprobleem’

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

Colloquium ?Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom,Lara een kunstenaar met een knieprobleem?

Debat
Tue - 28/03/2017 - 09:30 to 15:00

Voor haar masterproject werkte Lara Jakoba Breine intensief samen met Arnaud Rogard, een kunstenaar met een beperking. Ze documenteerde haar ervaringen in de unieke publicatie ?Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem?. Deze publicatie is aanleiding voor een gelijknamig colloquium op 28 maart in Kunstwerkplaats de Zandberg.

Fotograaf: David Marcu

November vorig jaar opende bij vzw Wit.h de tentoonstelling ?Arnaud Rogard solo?. De Belgische Arnaud Rogard (1977) is tekenaar, keramist, danser, acteur en dichter. Rogard werkt al jarenlang in verschillende kunstwerkplaatsen. Eerst in atelier Het Molenhuis in Zwevegem en later in De Zandberg in Harelbeke. Op artistiek gebied ontwikkelde hij zich bijzonder veelzijdig. Rogaard danste o.a. in 2006 onder leiding van Sabine Vercruysse, Kris Deprey en Paola Bartoletti tijdens het Corpus Festival in het Sint Jans Museum in Brugge en in 2008 was hij betrokken bij het sociaal-artistiek project ?Bezet? van vzw Wit.h in Kortrijk.  

Lara Jakoba Breine volgde de opleiding illustratie aan LUCA / School of Arts Gent. Voor haar masterproject ging ze een samenwerking aan met Arnaud Rogard. Wit.h publiceerde haar masterproef onder de titel ?Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem?. In het boek omschrijft Lara Jakoba Breine haar persoonlijke ervaring in de samenwerking met Arnaud Rogard. 

Met hun samenwerking bevraagt Lara Breine de (eventuele) grenzen tussen ?reguliere? kunstenaars en kunstenaars die binnen de ?Outsider Art? worden geplaatst. Zijn die grenzen er niet vooral omdat wij die bedenken? Doorheen het lezen van het boek ervaar je hoe beide kunstenaars op een fragiele maar erg positieve manier afhankelijk worden van elkaar.

Op dit colloquium staan de organisatoren stil bij het ?samenwerken? als begeleidingsstijl in de context van een kunstatelier voor personen met een verstandelijke beperking.

Programma:

  • 09.30u: onthaal
  • 10.30u - 12.30u: aan de hand van impressies en gezamenlijk beeldend werk, stellen Arnaud Rogard en Lara Jakoba Breine hun wijze van samenwerken voor.  Mogelijkheid tot vragen en suggesties.
  • 12.30u - 13.00u: brood+ soepmaaltijd
  • 13.00u - 15.00u: actieve rondleiding op kunstwerkplaats de Zandberg + dialoog met begeleiders en kunstenaars/deelnemers.

Praktisch:

Datum: 28 maart 2017 van 10.30u. tot 15.00u.
Plaats: Kunstwerkplaats de Zandberg, J. Sabbestraat 45, 8530 Harelbeke. Parking in de buurt. Met de trein vanaf station Kortrijk of Harelbeke (lijnbus nr. 72/ eindhalte Sint Ritakerk, Harelbeke)
Inschrijven: vooraf inschrijven noodzakelijk via info [at] vzwwith.org met vermelding van naam en adres.
Kostprijs: Vooraf overschrijven van ?30,- op rek nr. Wit.h: BE10 4687 2098 5104 met vermelding naam en adres. Factuur mogelijk.  (inbegrepen: versnaperingen, brood+ soepmaaltijd en de publicatie 'Arnaud is een kunstenaar met het downsyndroom, Lara een kunstenaar met een knieprobleem')

Organisatie: Wit.h vzw i.s.m. Kunstwerkplaats De Zandberg
Info: Tel: 0479 911 671 of mail naar info [at] vzwwith.org