Warning message

Submissions for this form are closed.

colloquium 'Kunst in Transitie' over de maatschappelijke kracht van participatieve kunstpraktijken

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

colloquium 'Kunst in Transitie' over de maatschappelijke kracht van participatieve kunstpraktijken

Studiedag
Thu - 26/02/2015 - 09:30 to 16:00

Wat: colloquium over de maatschappelijke kracht van participatieve kunstpraktijken
Wanneer: Donderdag 26 februari 2015
Start - stop: 10:00 - 16:00
Locatie: Kunstencentrum Vooruit - Sint-Pietersnieuwstraat 23, 9000 Gent (hoofdingang links van het café, volg aanwijzingen 'BALZAAL')
Deelnemen: inschrijven is niet meer mogelijk
Voor wie: beleidsmakers en professionals uit de sectoren cultuur, welzijn, zorg en ruimtelijke ordening

Met het programma ?Kunst in Transitie? onderzoeken D?mos en CAL-XL de impact van participatieve kunstprojecten op maatschappelijke ontwikkeling in de Scheldemondregio. Het afgelopen jaar trokken kunstenaars, cultuurprofessionals, academici en beleidsmakers door Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Zeeland. Tijdens deze expedities bekeken ze elkaar en zichzelf in een spiegel: Hoe gaan wij om met veranderingen in onze samenleving? Kracht en beperking van elke aanpak werd tegen de prangende noden van de regio gehouden. Alles leek aan herijking toe. Een groep experten ging in conclaaf met de expeditierapporten. Zij formuleerden een kader dat de rol en noodzaak van participatieve kunstpraktijken in maatschappelijke ontwikkeling uitklaart. 

Colloquium in Vooruit, Gent

Op donderdag 26 februari 2015 organiseren D?mos en CAL-XL een open colloquium. Het inspiratie- en discussiemoment richt zich naar beleidsmakers en professionals uit de sectoren cultuur, welzijn, zorg en ruimtelijke ordening. Het colloquium zal participatieve kunstpraktijken thematiseren in (1) zorgcontexten en (2) leefklimaat. 

 1. Participatieve kunstpraktijken en zorg
  Zowel in Vlaanderen als in Nederland is er een streven om zorg zoveel mogelijk geïntegreerd in de samenleving te laten verlopen. Aanvankelijk was dit een ideëel streven bij koplopers in de sector maar vandaag is het ook het moto in een bezuinigingsoperatie geworden. Onder de vlag van de participatiesamenleving of doe-democratie trekt de Nederlandse overheid zich terug uit heel wat zorgcontexten. Kunstenaars en culturele instellingen gaan vanuit verschillende motieven mee in deze transitie. Mag Vlaanderen zich aan iets vergelijkbaars verwachten? 

 2. Leefklimaat
  Veranderingen in de landbouw, industrie of dienstensector maken van veel plekken onbestemde ruimtes die vaak langdurig in ?tussentijd? verkeren. In sommige delen van de Scheldemondregio is er krimp. In steden staan fabrieken, kantoren, winkels en maatschappelijke voorzieningen leeg. Er ontstaan ?urban cracks? in zowel het sociale als fysieke weefsel die het leefklimaat onder druk zetten. Ook in dit spanningsveld manifesteren zich steeds meer kunstenaars en culturele instellingen. Ze zijn waardemakers, zowel sociaal als op de vastgoedmarkt.

Dagverloop en programma 

10u00: onthaal en koffie
10u30: Welkomstwoord door Carine Stevens, directie Cultuur Provincie Oost-Vlaanderen

10u45: Presentatie manifest ?Kunst in transitie? door Wouter Hillaert en Sandra Trienekens

11u15: Keuzesessies participatieve kunstpraktijken

 1. Centrum voor Beeldende Kunst & Architectuur: ?Krot of Kans?
 2. Kunstencentrum Vooruit: 'Stadsresidenten' - Fioretti project (volzet)
 3. kleinVerhaal & bibliotheek Oostende: 'Stadslabo'
 4. Wit.h vzw: 'Time is with us'

12u45: Lunch en netwerkmoment

13u45: Reacties op het manifest 

 1. Vanuit de kunsten: Leen Laconte (Internationaal Coordinator ENCC, zie bio)
 2. Vanuit kunst en zorg: Koen Deweer (algemeen directeur Konekt, netwerkorganisatie voor mensen met een beperking) 
 3. Vanuit kunst en leefbaarheid: Ria Geluk (bestuurlijke spil op Schouwen-Duiveland/Zeeland, op het raakvlak van Leefbaarheid en Cultuur)

14u45: Publieksdebat begeleid door Stef Steyaert

15u30: Artistieke afsluiter
16u00: Receptie

Het programma 'Kunst in Transitie' werd mogelijk gemaakt door de Scheldemondraad, het permanent overlegplatform van de provincies Oost- en West-Vlaanderen (B) en Zeeland (NL) en de gemeenten in de Euregio Scheldemond. De Scheldemondraad wenst met dit project en andere projecten de grensoverschrijdende samenwerking te intensiveren en bruggen te bouwen tussen Vlamingen en Zeeuwen.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Inschrijven

 

inschrijven