Internationaal symposium over minderjarigen en burgerschap

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

Internationaal symposium over minderjarigen en burgerschap

Studiedag
Fri - 27/05/2016 - 09:00 to 13:00

Op 27 mei 2016 organiseert het Kinderrechtencommissariaat een internationaal symposium over minderjarigen en burgerschap. John Wall, hoogleraar Philosophy and Religion, Childhood Studies, Rutgers University Camden (VS), verzorgt er een lezing met als titel ?Empowering Children, Empowering Citizens: Human Rights in an Interdependent World?.

Fotograaf: David Marcu

Burgerschap nam doorheen de tijd verschillende gedaanten aan. Bij het begin van de 21ste eeuw is het belangrijk om burgerschap te herdenken. Burgers zijn vandaag niet langer autonome individuen in kleine gemeenschappen. Ze zijn veeleer van elkaar afhankelijke leden binnen wijdvertakte netwerken.

Kinderen zijn de sleutel om deze nieuwe vorm van burgerschap te begrijpen. Zij vormen een derde van de wereldbevolking. Zij belichamen het duidelijkst onze onderlinge afhankelijkheid. En toch krijgen zij vandaag het moeilijkst feitelijk toegang tot elementaire burgerrechten.

Vanuit het perspectief van childism onderzoekt en herdenkt John Wall kritisch de traditionele ideeën over burgerrechten. Tegelijk tracht hij mensenrechten zodanig te verbeelden dat ze nieuwe vormen van empowerment voor kinderen mogelijk maken.

Het symposium is in het Engels. 

Het volledige programma vind je op de website van het Kinderrechtencommissariaat. Daar kan je je vóór 20 mei inschrijven.