Jeugd(werk) en politie: inspiratie- en uitwisselingsdag

item_left

foto_c_leonard_freed

item_right

Jeugd(werk) en politie: inspiratie- en uitwisselingsdag

Studiedag
Thu - 09/11/2017 -
10:00 to 16:00

Uit De Marge/CMGJ organiseert op 09/11/17 een inspiratie- en uitwisselingsdag ‘Jeugd(werk) en politie’. Met deze dag willen ze jeugdwerkers, politieagenten en beleidswerkers dichter bij elkaar brengen, kennismaken met elkaars professionele opdracht en samen leren van de goede praktijken die al bestaan.

foto_c_leonard_freed

Eind 2016, begin 2017 voerde het Limburgse team van Uit De Marge/CMGJ met een 90-tal jongeren (Gigos vzw, Jeugdwelzijnswerk Meulenberg, vzw Thebe en meisjes uit de Genkse stationsbuurt) gesprekken over wat hen bezig houdt. Uit die gesprekken kwam het thema politie naar voor. De veelvuldige en onaangekondigde controles, waren daarbij in de eerste plaats de aanleiding voor gevoelens van stress, vernedering en machteloosheid. Jongeren getuigen over de moeilijke en problematische contacten met politie en vertellen daarbij vooral over de vele en onaangekondigde controles. Bovenal jongeren van Marokkaanse of Turkse origine voelen zich daardoor niet veilig of op hun gemak, eerder geviseerd.

“We merken dat we vaker door ons uiterlijk gecontroleerd worden. De laatste tijd is dat door IS.”

“Telkens als ik met mijn vrienden wil chillen, komen ze (politieagenten) praten over terrorisme. Mensen bekijken me nu slecht omdat ze zien hoe veel politieauto’s rondom mij komen staan.”

Er is sprake van etnisch profileren wanneer de politie je stopt omwille van je uiterlijk en niet om wat je hebt gedaan. Dat is een vorm van discriminatie die gevoelens van vernedering met zich meebrengt en bovendien stereotypering van groepen in de hand werkt bij degenen die het zien gebeuren. 

Klik hier voor de aanleiding en doelstelling van de inspiratiedag.

Programma:

10u00 Onthaal met koffie

10u15 Welkomstwoord & duiding van de inspiratiedag

10u20 Anne Claeys, (Beleidsverantwoordelijke, Amnesty International Vlaanderen vzw) geeft duiding bij het begrip ‘etnisch profileren’ en de stand van zaken van het onderzoek dat zij daarover voert.

Pauze

11u10 Nina Henkens, (Uit De Marge/ CMGJ vzw) stelt samen met Jinnih Beels(Commissaris, Officier GGPZ en Diversiteit, Lokale Politie Mechelen-Willebroek) het project ‘Wij(k) in Verandering’ voor, dat geldt als good practice van het werken aan wederzijds inzicht in en respect voor elkaars werk als enerzijds jeugdwerker, en anderzijds politieagent. Jinnih Beels vertelt over de actualiteit en keuzes die in Mechelen omtrent deze zijn gemaakt.

12u00 Sophie Lever (Commissaris, Diensthoofd Projectwerking, Lokale politie CARMA) &Fabio Carzedda (Schoolinspecteur Stad Genk) stellen de werking en eerste bevindingen uit het project ‘schoolwijkinspecteur’ voor.

12u30 Broodjeslunch

13u15 Workshops:

  • Rechten en plichten van jongeren en jeugdwerkers (bij een controle,etc) door Murat Badurlu (Uit De Marge/CMGJ vzw) en Kristof Hermans (Advocaat bij Omnius advocaten).
  • Jeugdwerk en politie & deontologie door Nina Henkens. Hoe ga ik om met vertrouwelijke informatie van de jongeren in contact met politie zonder het vertrouwen van jongeren te verliezen? Wat houdt de discretieplicht op zo’n moment concreet in? Welke zijn mijn rechten en plichten als jeugdwerker.
  • Gesprekstafel voor partners door Kathleen Boulet (Uit De Marge/CMGJ vzw)

15u45 Yassine Boubout, (Student rechten VUB) rondt de dag af met een activistische beschouwing op het thema vanuit leefwereldervaring met en van jongeren en veldwerkers.

16u00 Netwerkmoment

Doelpubliek

Iedereen die actief is in of met het jeugd(welzijns)werk, die met jongeren werkt of ermee in aanraking komt. Daarnaast nodigen wij de collega’s van andere organisaties, tweedelijnsdiensten, koepels uit om over dit thema mee na te denken. In een gesprekstafel hopen wij van gedachten te wisselen en van elkaar te horen of, en op welke concrete manier dit thema in de werking en bij de diverse doelgroepen waarmee gewerkt wordt, leeft.

Praktisch en inschrijven

Donderdag 9 november 2017 van 10u00 tot 16u30. Locatie: Jeugdcentrum Rondpunt 26, Genk (op 5min wandelafstand van NMBS-station Genk). Kostprijs: 30 euro voor leden, 40 euro voor niet-leden sociaal werk, 80 euro voor niet-leden andere (Broodjeslunch inbegrepen).Schrijf je in voor 3 november 2017 via deze inschrijvingslink.