Warning message

Submissions for this form are closed.

Netwerkdag 2015 - Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie aan zee

item_left

netwerkdag 2015 lokale netwerken vrijetijdsparticipatie

item_right

Netwerkdag 2015 - Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie aan zee

Praktijktafel
Fri - 05/06/2015 - 09:30 to 16:30

Netwerken aan zee? Moet kunnen. Vorig jaar bracht Demos de partners en trekkers van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede samen in Gent. Dit jaar nodigen we iedereen uit voor ontmoeting, uitwisseling en verdieping op vrijdag 5 juni in Oostende. 

Het belang van de lokale netwerken kan niet onderschat worden. Het is samenwerken om vrije tijd voor iedereen mogelijk te maken. Die uitdaging wordt groter in tijden van financiële druk. Daar is het ons om te doen. In welke context en op welke manier kunnen we vandaag vrije tijd als sociaal grondrecht - het recht op culturele en maatschappelijke ontplooiing - het best vrijwaren? 

netwerkdag 2015 lokale netwerken vrijetijdsparticipatie
Datum: vrijdag 5 juni
Start-stop: 9u30 tot 16u30
Locatie: De Grote Post, Oostende
Adres: Hendrik Serruyslaan 18a, 8400 Oostende (bereikbaarheid)
Kostprijs: Gratis, inschrijven is niet meer mogelijk
Voor wie: trekkers van de bestaande lokale netwerken, partners van de bestaande lokale netwerken (OCMW, vrijetijdsdiensten, armoede-organisaties), geïnteresseerde gemeenten zonder lokaal netwerk, collega’s uit sport, jeugd, cultuur en armoedesector, collega’s uit de integratiesector of -dienst. 
Doelstelling: elkaar en elkaars netwerken leren kennen, inspiratie opdoen en nieuwe perspectieven verkennen, handvaten ontwikkelen voor een sociaal lokaal vrijetijdsbeleid
Organisatie: Demos i.s.m. stad Oostende

Programma 

In plenum gaan we dieper in op vrije tijd als sociaal grondrecht en hoe we dit vandaag concretiseren in een lokaal vrijetijdsbeleid. Een eerste presentatie kadert het belang van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede vanuit verschillende (beleid)doelstellingen. Samenwerken met diensten en partners uit verschillende sectoren is geen evidentie. In de volgende presentatie schetsen we enkele dilemma’s en manieren om die te counteren. Als slot staan we stil bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) binnen de vrijetijdssector. 

We programmeren 9 werksessies met zeer uiteenlopende insteken. Ze gaan o.a. in op sportbeleid en diversiteit, participatieve kunstpraktijken, outreachend werken in de context van het vrijetijdsbeleid, vrijetijdsaanbod tijdens vakantieperiodes, samenwerken met zorgvoorzieningen… Naast concrete insteken vanuit de praktijk zoeken we telkens handvaten om mee aan de slag te gaan binnen jouw lokaal netwerk. We kiezen voor kleine groepen met alle ruimte voor vragen en interactie.

Download hier het overzicht van de werksessiesPDF icon netwerkdag_2015_overzicht_werksessies_def.pdf

Dagverloop

 • 09:30 Onthaal en koffie
 • 10:00 Verwelkoming
 • 10:05 Recht op vrije tijd onder druk? - Tatjana Van Driessche en Inge Van de Walle, Demos vzw 
 • 10:30 Samenwerken over de sectoren heen. Dilemma's en hoe ermee om te gaan. - Carolien Vermeiren, Oases
 • 11:00 Maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen de vrijetijdssector - Irene Wensveen, Fonds Vrijetijdsparticipatie
 • 11:15 Koffiepauze
 • 11:30 Werksessies - ronde 1
 • 12:30 Lunch
 • 13:30 Werksessies - ronde 2
 • 14:30 Werksessies - ronde 3
 • 15:30 Netwerkdrink

Meet & greet

Tijdens het onthaal, de lunch en netwerkdrink staan Cultuurnet, het Fonds Vrijetijdsparticipatie en het Steunpunt Vakantieparticipatie (Rap op Stap) tot uw dienst voor informatie, een leuke babbel, het plannen van concrete afspraken. Cultuurnet informeert rond de UiTPAS en de uitrol in Vlaanderen. Het Fonds Vrijetijdsparticipatie licht in rond hun basiswerking en lidorganisaties. Het Steunpunt Vakantieparticipatie weet alles te vertellen over de Rap op Stap kantoren. 

De laagste drempel van Oostende

Het Netwerk tegen Armoede reikt om de twee jaar de ‘Prijs voor de laagste drempel’ uit aan een vrijetijdsaanbieder die bijzondere inspanningen levert voor mensen in armoede. In 2014 verkozen ze een lokaal bestuur dat er, ondanks de besparingen en de veranderende lokale bevoegdheden, voor kiest om een participatief en laagdrempelig vrijetijdsbeleid te voeren voor mensen in armoede. De stad Oostende haalde die prijs binnen en fungeert als gastheer en partner van dit netwerkmoment. 

 

inschrijven