Warning message

Submissions for this form are closed.

Netwerkdag 2016 - De maat van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie

item_left

item_right

Netwerkdag 2016 - De maat van lokale netwerken vrijetijdsparticipatie

Studiedag
Fri - 10/06/2016 - 09:30 to 16:30

De derde editie van de netwerkdag voor lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede organiseren we dit jaar in Antwerpen. De lokale netwerken vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede gingen dit jaar over de kaap van de honderd. Vanaf 2016 ontvangen 104 Vlaamse gemeenten en de Vlaamse Gemeenschapscommissie een subsidie voor een afsprakennota vrijetijdsparticipatie. Dat is voor ons en voor jullie reden tot feesten. Met daaraan voorafgaand een brok ontmoeting, discussie, uitwisseling. Maar er is meer…


We hielden de lokale netwerken tegen het licht. Dit deden we met de medewerking van OASeS, het onderzoekscentrum binnen het Departement Sociologie aan de Universiteit Antwerpen, gekend van de publicatie van de Jaarboeken Armoede. Met het onderzoek wilden we komen tot vergelijkbare en diepgaande info over de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie. 77 netwerken vulden het onderzoek in, het resultaat ervan wordt op de netwerkdag uitgebreid uit de doeken gedaan en becommentarieerd. In de voormiddag ligt het accent op het onderzoek met een bijdrage van OASeS, reflecties vanuit de praktijk en een statement van Demos. In de namiddag kunnen starters aan de slag in de ABC sessies met onder meer sessies over het Fonds Vrijetijdsparticipatie, Rap op Stap kantoren, de UiTPAS en lokale netwerken. Voor de die-hards zijn er diverse sessies onder de noemer “lokale netwerken live”, “sociaal vrijetijdsbeleid” en “activeer je netwerk”.

Praktisch

Datum: vrijdag 10 juni 2016
Start-stop: 09:30u tot 16:30u
Locatie: De Nieuwe Vrede
Adres: Vredestraat 16-22, 2600 Antwerpen (op tien minuten wandelen van Berchem Station
Voor wie: trekkers van de bestaande lokale netwerken, partners van de bestaande lokale netwerken (OCMW, vrijetijdsdiensten, armoede-organisaties), geïnteresseerde gemeenten zonder lokaal netwerk, collega’s uit sport, jeugd, cultuur en armoedesector, collega’s uit de integratiesector of -dienst. 
Doelstelling: elkaar en elkaars netwerken leren kennen, inspiratie opdoen en nieuwe perspectieven verkennen, handvaten ontwikkelen voor een sociaal lokaal vrijetijdsbeleid
Organisatie: Demos vzw
Kostprijs: 25 euro pp.
Inschrijven: (AFGESLOTEN)

Programma

 • 09:30u - Onthaal met koffie
 • 10:00u - In en outs van lokale netwerken
  Prof. dr. Peter Raeymaeckers
  en Bart Bozek, onderzoekers bij OASeS, lichten de resultaten toe van het onderzoek naar de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. 
 • 10:30u - Reflecties uit de praktijk
  Ons lezerspanel, met onder meer Marijke Leye (Stad Gent) en Lindsay Van Mirlo (Sta-an vzw), gingen grondig door het onderzoek en delen hun bedenkingen en vragen. 
 • 11:00u - De vooruitblik van Demos
  Demos vzw nam het onderzoek door met een blik op de toekomst van de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. Wat moeten we morgen vastpakken? 
 • 11:15u - Koffiepauze
 • 11:30u - 12:30u - Werksessies: reeks 1 (zie verder) 
 • 12:30u - 13:30u - Lunch/netwerkmoment
 • 13:30u - 14:30u - Werksessies: reeks 2 (zie verder) 
 • 14:30u - 14:45u - Switchpauze
 • 14:45u - 15u45u - Werksessies: reeks 3 (zie verder) 
 • 15:45u - 16:30u - Kort maar amusant plenum en netwerkdrink

Werksessies

We bieden sessies aan met een diverse instap, naargelang de ervaring in jouw gemeente of organisatie met vrijetijd van mensen in armoede. Binnen de sessies kiezen we voor actieve werkvormen en praktijkverhalen. Hieronder lees je meer over de verschillende sessie. Een handig overzicht kan je hier downloaden.

ABC-sessies

Als je een beginner bent op het vlak van vrijetijdsparticipatie, ben je hier aan het juiste adres. Wat je ook maar wil weten, kan je onmiddellijk vragen aan de mensen die het kunnen weten. De eerste stappen in een lokaal netwerk, toewerken naar een UiTPAS, als sociale organisatie samenwerken met het Fonds of de doorstart maken naar een Rap op Stap kantoor. 

 • Sessie1: Vlieg erin met het Fonds Vrijetijdsparticipatie
  Tijdens deze sessie kom je alles te weten over de werking van het Fonds Vrijetijdsparticipatie. Wie kan er lid van worden? Welke financiële tussenkomsten biedt het Fonds? En hoe verhoudt het Fonds zich tot de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie? Als klap op de vuurpijl demonstreren we het Grote Vrijetijdsspel.
  Begeleiding: Irene Wensveen en Caroline Balliauw (Fonds Vrijetijdsparticipatie), Wim Boiy (Begeleider Pleegzorg Provincie Antwerpen)
   
 • Sessie 5: UiTPAS in galop 
  Het UiTPAS-programma rolt uit naar meer en meer steden & gemeenten in Vlaanderen: punten sparen, punten ruilen, korting voor mensen in armoede... Hoe gaat UiTPAS precies in z'n werk? Hoe begin je eraan en welke voorwaarden zijn eraan verbonden? Welke mogelijkheden biedt het en welke eerste effecten zien we in de bestaande UiTPAS-regio's. Vragen staat vrij! Inspiratie uit de praktijk zoeken we in de stadsregio Turnhout, Oud-Turnhout, Beerse & Vosselaar. Zij doopten de bestaande vrijetijdspas voor mensen in armoede om in een UiTPAS Kempen voor iedereen. Nico Verhoeven, cultuurbeleidscoördinator van de Stad Turnhout loodst je mee door de hindernissen en nieuwe kansen tijdens dit boeiende traject. 
  Begeleiding: Karel De Rudder (Cultuurnet) en Nico Verhoeven (Stad Turnhout) 
   
 • Sessie 9: Rap op Stap, want iedereen verdient een zinvolle vrijetijdsinvulling
  Rap op Stap is een laagdrempelig vrijetijds- en reisbemiddelingskantoor waar mensen met een laag inkomen terecht kunnen voor alle vrijetijdsvragen: zowel daguitstappen en vakanties als sport- en cultuuractiviteiten kunnen er geboekt worden. In deze sessie tonen we je hoe Rap op Stap het kruispunt wordt van alle actoren en vrijetijdsaanbod. Hoe dat in de praktijk verloopt, horen we van Kompas vzw, Rap op Stap Gent en van Rap op Stap Kessel. 
  Begeleiding: Carine Geboers (Steunpunt Vakantieparticipatie) 

Lokale netwerken live

In deze sessies leer je de binnen- en buitenkant van lokale netwerken goed kennen, gaande van startende tot ervaren netwerken. Het onderzoek naar lokale netwerken levert een waslijst van tips en vragen op. Hoe gaat de praktijk hiermee om?

 • Sessie 2: Start to Network: een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie mensen in armoede oprichten 
  De toekomst is aan de netwerkgemeente. Ook op vlak van vrijetijdsparticipatie van mensen in armoede. In deze sessie leer je het ABC van de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede. Wat is de bedoeling van zo’n netwerk? Hoe werk je samen tussen vrijetijdsdienst, OCMW en sociale organisaties? Welke ondersteuning kan je krijgen? We leggen je de regelgeving haarfijn uit en stellen enkele bestaande goede voorbeelden voor. Van het lokaal netwerk van Heist-op-den-Berg krijg je te horen hoe dat in de praktijk verloopt. 
  Begeleiding: Inge Van de Walle en Astrid De Bruycker (Demos), Bianca Boekxstaens (Welzijnscoördinator OCMW Heist-op-den-Berg)
   
 • Sessie 6: Landen in Brugge en Kortrijk 
  Samen met de coördinatoren van de lokale netwerken van Brugge en Kortrijk zoomen we in op de realiteit van de stedelijke context. Welke sterktes toont het onderzoek van OASeS aan? Welke pijnpunten kwamen bloot te liggen, en hoe pakken we ze aan? 
  Begeleiding: Astrid De Bruycker (Demos), Roos Desmet (Vrijetijdscoördinator Stad Kortrijk), Maarten François (Programmaregisseur armoedebestrijding OCMW Kortrijk), Bart Hollevoet (Maatschappelijk werker, OCMW Brugge)
   
 • Sessie 10: Ronse en Mortsel op bezoek 
  Kleine en middelgrote gemeenten kennen een eigen dynamiek. Het onderzoek van OASeS naar de lokale netwerken vrijetijdsparticipatie mensen in armoede toont zowel de sterktes als zwaktes van netwerken in landelijke gemeenten en kleine steden. Met een panel dat de praktijk van het lokale netwerk door en door kent, gaan we op zoek naar mogelijkheden voor de toekomst. 
  Begeleiding: Inge Van de Walle (Demos), Deirdre Lejeune (Cultuurfunctionaris Mortsel), Lisa Van Dooren (Deskundige Buurtwerking Mortsel), Jan Leconte (Cultuurbeleidscoördinator Stad Ronse)

Spring in het sociaal vrijetijdsbeleid

Demos ziet de lokale netwerken graag als een bruggenhoofd voor een lokaal sociaal vrijetijdsbeleid, waar alle actoren worden geprikkeld om vrijetijdsparticipatie van kansengroepen structureel op te nemen. We zoomen in op een aantal vruchtbare praktijken ten aanzien van vluchtelingen, in samenwerking met een kunstenaars en in het bemiddelen naar zomervakantie voor kwetsbare kinderen en jongeren.

 • Sessie 3: Bemiddelen naar vakantie: kinderen en jongeren in kwetsbare situaties praktijk? 
  En dan staat plots de vakantie voor de deur. Allerlei romantische voorstellingen ten spijt, voor gezinnen in armoede is die vakantieperiode niet enkel rozengeur en maneschijn. Gelukkig groeit de aandacht en de waardering voor de vakantiebeleving van gezinnen in armoede. Iedereen verdient een fijne vakantie. Steeds meer diensten en organisaties bemiddelen tussen vraag en aanbod. In deze sessie kijken we gericht naar de vrijetijdsbemiddeling in functie van de (grote) vakantie. Op welke specifieke vragen en uitdagingen stoten bemiddelaars? Is er voldoende geschikt aanbod voorhanden? Zijn ze er op tijd bij? Komen ze voor onverwachte verrassingen te staan? We vertrekken vanuit de specifieke uitdagingen en knelpunten die bemiddelaars ondervinden. Samen onderzoeken we hoe een lokaal netwerk hierop kan anticiperen en binnen welk kader gezinnen in armoede vlotter de weg vinden naar een deugddoende vakantie.
  Begeleiding: Kris De Visscher (Demos)
   
 • Sessie 7: Lokaal samenwerken met kunstenaars
  Heb je er al aan eens aan gedacht om vanuit het lokaal netwerk met een kunstenaar in zee te gaan? In deze sessie bieden we praktijkvoorbeelden en handvaten waarmee je concreet aan de slag kan. Hoe vind je de juiste kunstenaar(s)? Wat zijn verschillende creatie- en presentatiemogelijkheden en waar kies je best voor? Hoe ga je in gesprek om verwachtingen af te stemmen en welke ondersteuning vraagt zo’n samenwerking? Tijdens deze sessie maken we kennis met het kunst- en participatieproject ‘Met ons 10en’ waarbij acht diverse groepen van Tienenaars onder begeleiding van een kunstenaar verbeelden hoe ze de toekomst van hun stad zien.
  Begeleiding: An Van den Bergh (Demos) en Geert Luyts (Kanarie vzw)
   
 • Sessie 11: Bed, bad, brood en spelen: over vluchtelingen en vrije tijd
  Asielzoekers en vluchtelingen brengen heel wat talenten met zich mee. Hun integratie is belangrijk voor hen én voor de maatschappij. Participatie aan cultuur, jeugdwerk en sport is daarbij een belangrijk instrument. Het vergroot sociaal contact en individuele ontplooiing. Maar het parcours van asielzoekers en vluchtelingen naar een passend vrijetijdsaanbod kent heel wat uitdagingen. Het vraagt specifieke inspanningen van lokale besturen, diensten en vrijetijdsorganisaties. Vertrekkend vanuit het recht op vrije tijd onderzoeken we de mogelijkheden en uitdagingen. Voorbeelden uit cultuur, jeugdwerk en sport bieden inspiratie. Van Atlas (vzw Integratie & Inburgering Antwerpen) horen we hoe dit alles in de praktijk verloopt. 
  Begeleiding: Astrid De Bruycker (Demos) en Nathalie Kuppens (Atlas) 

Activeer je netwerk

We zijn goed bezig maar hoe kan het nog beter? Hoe kunnen we mensen in armoede beter betrekken bij vrijetijdsparticipatie of andere beleidsthema’s? Hoe kunnen we beter gebruik maken van de signalen en ervaringen van brugfiguren?

 • Sessie 4: Mensen in armoede weten meer! Over het opzetten van goede dialoog 
  Mensen in armoede hebben zelf heel wat te vertellen over hoe zij de effecten van beleid ervaren. Binnen de verenigingen waar armen het woord nemen komen mensen op verhaal en bundelen zij hun bekommernissen. Vanuit de groepswerking openen ze de dialoog met het beleid. In deze sessie hoor je hoe zo’n traject precies verloopt. Het voorbeeld van 'De Sfeer', een armoedevereniging uit Genk, illustreert het verhaal. 
  Begeleiding: Carolien Patyn (Stafmedewerker Netwerk tegen Armoede), Heidi Lowie (CAW Limburg).
   
 • Sessie 8: Sportsector aan boord
  Veel sportorganisaties en clubs vragen zich af wat ze kunnen doen om mensen in armoede beter te bereiken. Hoe betrek je die organisaties bij de werking van een netwerk vrijetijdsparticipatie mensen in armoede? Hoe kan een lokaal bestuur werken aan een eigen laagdrempelig aanbod? Wat is de rol van sociale organisaties? Door in te zoomen op praktijkvoorbeelden reiken we enkele handvaten aan.
  Begeleiding: Inge Van de Walle (Demos), Liz Michiels (Adviseur Sportstimulering, Stad Antwerpen), Kristof Van de Velde (Verenigingsmanager BVAC), Ilse Fester (Team Vrije Tijd), Stad Antwerpen
 •  
 • Sessie 12: Op de brug tussen leefwereld en vrije tijd. Over de signaalfunctie van brugfiguren en hoe je hier als netwerk kan mee omgaan  
  Lokale besturen en organisaties investeren steeds meer in brugbouwers tussen mensen in kwetsbare situaties en het vrijetijdsaanbod. Brugfiguren vervullen doorgaans drie functies: contact leggen met de doelgroep, verbinden met een aanbod én signalen geven naar het beleid. In deze sessie focussen we op die signaalfunctie. Brugfiguren stoten op lacunes in het aanbod, op minder toegankelijke partners en op administratieve en organisatorische drempels. Vanuit hun unieke positie 'op de grens’ of 'in de frontlinie’ zijn hun signalen goud waard. Maar waar kunnen brugfiguren terecht met hun signalen en wie is geplaatst om structurele stappen vooruit te zetten? In deze sessie gaan we na hoe een lokaal netwerk een plaats kan geven aan de signalen van brugfiguren.
  Begeleiding: Nina Henkens en Fleur Van Oyen (Uit De Marge) en Kris De Visscher (Demos)

Inschrijven niet meer mogelijk

inschrijven