Netwerkdag 2023 – Bevlogen bemiddelaars

item_left

item_right

Netwerkdag 2023 – Bevlogen bemiddelaars

Studiedag
Thu - 26/10/2023 - 09:30 to 16:30

Ben jij een bevlogen bemiddelaar die altijd de brug slaat tussen het aanbod van vrijetijdsactiviteiten en de deelnemers? Welkom op donderdag 26 oktober om je verhalen met ons te delen en je te laten inspireren door anderen. 

(c) Atelier Zwiep

Mechelen

Dit jaar landen we met onze netwerkdag in de mooie en centraal gelegen stad Mechelen. In het Cultuurcentrum ben je welkom voor een dag vol boeiende ontmoetingen en inspirerende workshops.

Programma

09.30 uur: Onthaal met koffie
10.00 uur: Welkom door Demos
10.05 uur: Bevlogen én begripvol bemiddelen

Bemiddelen in de vrije tijd gaat niet zonder slag of stoot. Als trekker van een lokaal netwerk ben je van veel markten thuis. Je kan zowel bevlogen als begripvol met mensen in armoede, met partnerorganisaties en beleidsmakers omgaan. 

In deze kick-off nodigt Marc Breban van het Inspinazie-netwerk je uit om samen met een paar ervaren trekkers van een lokaal netwerk de puntjes op de ‘i’ van bemiddelen te zetten. Met een hoge dosis onvoorspelbaarheid maar grote trefzekerheid, gaan we op zoek naar werkbare ideeën die de afstand tussen deelnemer en vrijetijdsaanbieder verkleinen. Verwacht je aan een actieve sessie met verrassende inzichten en boeiende dialogen.

10.50 uur: Pauze

11.00 uur: Werksessies ronde 1 - vier parallelle sessies:

 • Sessie 1: De kracht van het verhaal.
  • Hannelore Vleugels verkent met ons de mogelijkheden van storytelling om inzichten uit je werking naar anderen over te brengen.
 • Sessie 2: Mobiliteitsdrempels: we maken er spel van!
  • Bieke, Tessa en Tine van De Keeting spelen met ons een spel dat ze samen met Mobiel21 ontwikkelden (op locatie in de Kroonstraat).
 • Sessie 3: Rap Op Stap, bemiddelaar tussen vrijetijdswens en -aanbieder.
  • Medewerkers van Projecthuis de Dreef Westerlo en vzw Den Draai uit Heist-op-den-Berg vertellen over de eigen aanpak met vrijwilligers.
 • Sessie 4: Samenwerken aan een toegankelijke organisatie voor en mét nieuwkomers.
  • Ramos Sama en Jozefien Stevens van Fameus vertellen over hun aanpak binnen het project ‘Stadscanvas’.

12:30 uur: Lunchpauze

13:30 uur: Toelichting vanuit het beleid over de recente beslissingen van de Vlaamse Regering die een impact hebben op de bestaande maatregelen vrijetijdsparticipatie. We kijken daarbij op de netwerkdag specifiek naar de geplande opschaling van lokale naar regionale netwerken vrijetijdsparticipatie.   

14.00 uur: Werksessies ronde 2 - vier parallelle sessies:

 • Sessie 5: De kunst van regie: lessen vanuit kindvriendelijke steden en gemeenten.
  • Chris Peeters (VVSG) gaat in gesprek met Tine Platteau van Geraardsbergen en Caroline Van den Eynde van Turnhout over regie en samenwerking over verschillende beleidsdomeinen heen.
 • Sessie 6: De florerende gemeenschap, ecosystemisch denken in kleine gemeenten.
  • Koen Steuperaert van ‘Schakel’ geeft ons een inleiding in het ecosystemisch denken.
 • Sessie 7: De buurt als broeiplaats van vrije tijd: een aanbod dat vertrekt vanuit noden en talenten.
  • Marleen Dobbels en Hannelore Vleugels vertellen over hun aanpak binnen een zorgzame buurt in Wommelgem.
 • Sessie 8: Verbindend werken in het lokaal netwerk met UiTPAS.
  • Renate Neven en Toon Beullens van publiq nemen ons mee naar een lokale UiTPAS-praktijk die duurzame verbindingen tot stand brengt.         

15.30 uur: Gijs Justaert, directeur van Demos, sluit samen met ons de netwerkdag af en nodigt je uit op een gezellige netwerkdrink. 

Werksessies met uiteenlopende invalshoeken

Elke deelnemer schrijft zich in voor twee sessies van telkens anderhalf uur. Zo is er binnen elke sessie voldoende ruimte voor een kader, praktijkverhalen en uitwisseling tussen de aanwezigen. In de bijlage hieronder vind je het overzicht met meer uitleg over de verschillende sessies.

Doelstellingen

 • elkaar, elkaars netwerken en praktijken leren kennen
 • inspiratie opdoen
 • nieuwe perspectieven verkennen
 • handvaten ontwikkelen voor een sociaal vrijetijdsbeleid

Praktisch

Datum: donderdag 26 oktober 2023

Start-stop: 09.30 tot 16.00 uur

Locatie: Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 2800 Mechelen

Voor wie: trekkers/partners van bestaande lokale netwerken (OCMW, vrijetijdsdiensten, armoedeorganisaties), armoedeverenigingen en andere sociale partners, geïnteresseerde gemeenten zonder lokaal netwerk, collega’s uit de sport-, jeugd-, cultuur-, welzijnssector, collega’s uit de integratiesector of -dienst.

Inschrijven: via het formulier onderaan deze webpagina schrijf je je ten laatste op 20 oktober in. Check na je inschrijving zeker je mailbox voor de bevestigingsmail. Geen bevestiging ontvangen? Kijk ook in je spambox. De kostprijs is 60 euro met broodjesmaaltijd en dranken inbegrepen. Je kiest zowel in de voor- als namiddag een workshop. Daarnaast selecteer je een reserveworkshop indien de eerste workshop niet meer beschikbaar is. 

Ben je actief in een vereniging waar armen het woord nemen of een Welzijnsschakel? Dan betaal je 20 procent van de deelnemersprijs of 12 euro per persoon. Het inschrijvingsbedrag mag je niet beletten deel te nemen aan deze netwerkdag. Neem gerust contact op via bart.ketelslegers [at] demos.be als je hierover een vraag hebt.

Je kan tot uiterlijk 20 oktober jouw deelname annuleren en het inschrijvingsbedrag terugkrijgen. Daarna is annuleren niet mogelijk en kan je wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Gelieve ons dit dan ook per mail even te laten weten.

inschrijven

 
1 Start 2 Complete
Als je "ja" antwoordt, abonneer je je op de nieuwsbrief 'vrije tijd in de netwerkgemeente'. Wil je een andere nieuwsbrief van Demos ontvangen, schrijf je dan hieronder in op een nieuwsbrief naar keuze.