Praktijktafel ondersteuning precaire sociale initiatieven in je netwerk vrijetijdsparticipatie (update)

item_left

item_right

Praktijktafel ondersteuning precaire sociale initiatieven in je netwerk vrijetijdsparticipatie (update)

Thu - 20/06/2024 - 09:30 to 12:30

 

Op donderdagvoormiddag 20 juni wisselen we uit over het ondersteunen van precaire sociale initiatieven binnen je netwerk vrijetijdsparticipatie. 

Voor deze editie willen we met jullie uitwisselen rond deze vraag: hoe verruimen en verdiepen we onze ondersteuning van precaire sociale initiatieven in functie van vrijetijdsparticipatie en een inclusief vrijetijdsbeleid?

Precaire sociale initiatieven, zijn initiatieven met sociaal-maatschappelijke ambitie die ontstaan vanuit de actieve inzet van burgers  Dit kunnen mensen in armoede zijn die zich verenigen maar die mogelijk (nog) geen erkenning hebben als armoedevereniging, Welzijnsschakel enz. Het kan een sociaal sportief initiatief zijn, een zelforganisatie die haar weg zoekt, … Het zijn initiatieven die een groot potentieel hebben om een heel relevante en belangrijke plek in te nemen in de biosfeer van vrijetijdsparticipatie, maar die niet deel uitmaken van de meer centrale, meer gevestigde, meer genetwerkte en geïnformeerde actoren op het speelveld. Dat laatste maakt hen precair.

Heel wat lokale besturen bieden ondersteuning aan deze initiatieven. En dat op veel verschillende manieren. Andere zijn zoekende hoe die ondersteuning vorm te geven en samen te werken. Met 'Diepgang' uit Zelzate hebben we alvast een mooi voorbeeld van hoe een dergelijke samenwerking er in de praktijk kan uitzien. We starten met hun verhaal en wisselen vervolgens uit over de belangrijkste issues en vragen waar jullie zelf rond zitten, bijvoorbeeld: 

  • "Hoe respecteer je de sterktes, eigenheid en het DNA van deze initiatieven die erin slagen mensen en groepen te bereiken en te betrekken die anderen veel minder aanspreken?
  • Waarom 'pakken' onze bestaande instrumenten voor ondersteuning zo moeilijk in deze context?
  • Wat kunnen wij voor hén betekenen en hoe kunnen we hen versterken in wat zij doen?
  • ... 

Breng ook je eigen vragen mee en bezorg ze ons gerust op voorhand (via mail). Dat helpt ons alvast bij de verdere voorbereiding.

Praktisch:

Wat? Een uitwisseling onder regisseurs en leden van lokale en intergemeentelijke netwerken vrijetijdsparticipatie
Wanneer? Donderdag 20 juni, van 09u30 tot 12u30
Waar? in Corso, Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem. Dit is op wandelafstand van het station Antwerpen Berchem: klik hier voor de route
Kostprijs: gratis, maar inschrijven is verplicht – we voorzien broodjes na de sessie

Schrijf je in via het formulier hieronder vóór 14 juni!

Meer info?  Een brandende vraag of thema waarrond jij graag uitwisselen met andere netwerkregisseurs, laat het ons weten.

Tel. Bart Ketelslegers - 0477 13 55 97

Tel. Ben Verstreyden – 0496 69 43 68

E-mail: lokalenetwerken [at] demos.be 

inschrijven

 
1 Start 2 Complete
Als je "ja" antwoordt, abonneer je je op de nieuwsbrief 'vrije tijd in de netwerkgemeente'. Wil je een andere nieuwsbrief van Demos ontvangen, schrijf je dan hieronder in op een nieuwsbrief naar keuze.