Studievoormiddag 'Cultuur leren smaken. Onderzoek bij Vlaamse jongeren naar cultuurparticipatie en cultuureducatie'

item_left

item_right

Studievoormiddag 'Cultuur leren smaken. Onderzoek bij Vlaamse jongeren naar cultuurparticipatie en cultuureducatie'

Studiedag
Tue - 27/09/2016 - 09:30 to 12:30

Op Dinsdag 27 september 2016 presenteren het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media en het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie de resultaten van een grootschalig onderzoek naar cultuurparticipatie en cultuureducatie bij jongeren.


 
Over de waarde van actieve cultuurparticipatie en cultuureducatie op jonge leeftijd bestaat er grote eensgezindheid. Proeven van cultuur op jonge leeftijd, zowel via de school als in de vrije tijd, vormt een stimulator voor levenslange participatie, scherpt culturele competenties aan, brengt jongeren in contact met de samenleving, … . Toch bleef een gedetailleerd beeld over de cultuurparticipatie van jongeren en cultuureducatie in Vlaanderen uit. Om hieraan tegemoet te komen, werd door het Steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek Cultuur in 2013 een grootschalig onderzoek bij jongeren uitgevoerd naar de cultuurparticipatie en–educatie binnen en buiten de schoolmuren. In 84 secundaire scholen werden in totaal 5086 jongeren bevraagd. Daarnaast werden ook hun leraren en ouders bevraagd. Deze data werden door de onderzoekers van het Steunpunt Cultuur uitgebreid geanalyseerd en de belangrijkste resultaten uit dat onderzoek werden nu gebundeld in een rapport. Er werd een webtool ontwikkeld om zelf aan de slag te gaan met de data.

Op deze studiedag zullen de onderzoekers Sofie Beunen, prof. dr. John Lievens en dr. Jessy Siongers de belangrijkste bevindingen presenteren, de webtool toelichten en twee thema’s uit het onderzoek uitlichten.

Programma

  • 09u30 - Onthaal
  • 10u00 - Inleiding
  • 10u10 - Belangrijkste resultaten van het onderzoek John Lievens & Jessy Siongers
  • 11u10 - Zelf aan de slag met de data. Een korte introductie op de webtool
  • 11u20 - Koffiepauze
  • 11u40 - Cultuur beleven. Hoe jongeren cultuurparticipatie ervaren en hoe scholen kunnen sleutelen aan cultuurperceptie- en beleving. Jessy Siongers
  • 12u00 - Geen zwart-wit verhaal. Etnische diversiteit in cultuurparticipatie en –educatie Sofie Beunen
  • 12u20 - In gesprek met het publiek
  • 12u30 - Broodjeslunch 

Praktische informatie

Wanneer en waar? Op dinsdag 27 september van 9u30 tot 13u00 in de Koninklijke Bibliotheek, Kunstberg/Keizerlaan 2, 1000 Brussel, Auditorium De Greef (op twee minuten wandelen van het centraal station – info over bereikbaarheid)

Inschrijven? De studiedag is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Dat kan tot uiterlijk tot 22/09 via volgende link: Inschrijving CLS . Opgelet: U krijgt geen bevestigingsmail van uw inschrijving. 

Contactinfo; Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse Overheid, cultuureducatie [at] vlaanderen.be (Candy De Brabander)