Verhalen en vertelkunst in migranten- en vluchtelingenwerk

item_left

foto(c)vluchtelingenwerkvlaanderen

item_right

Verhalen en vertelkunst in migranten- en vluchtelingenwerk

Studiedag
Thu - 23/11/2017 -
09:30 to 16:30

Ben je benieuwd naar het potentieel van verhalen voor jouw werk met migranten en vluchtelingen? Wil je weten hoe werken met verhalen en vertelgroepen kan bijdragen tot sociale cohesie, meer maatschappelijke betrokkenheid en wederzijds begrip? Ben je op zoek naar een speelse methode om de Nederlandse taal aan te leren? Ben je klaar om je op het terrein van digital storytelling te wagen? Kom dan op 23 november inspiratie opdoen op de gratis studiedag “Verhalen en vertelkunst in migranten- en vluchtelingenwerk” in landcommanderij Alden Biesen.

foto(c)vluchterlingenwerkvlaanderen

Vertelkasteel Alden Biesen is een expertisecentrum van vertelkunst in Vlaanderen en Europa. De afgelopen jaren heeft het centrum heel wat knowhow opgebouwd over het gebruik van storytelling in onderwijs en vorming. Voor deze studiedag zijn we in binnen- en buitenland op zoek gegaan naar goede voorbeelden van vertelprojecten met migranten en vluchtelingen. Via presentaties en workshops willen ze deze graag met jou delen. 

Ben je benieuwd naar het potentieel van verhalen in het werken met kwetsbare groepen? Wil je weten hoe werken met verhalen en vertelgroepen kan bijdragen tot sociale cohesie en meer maatschappelijke betrokkenheid en wederzijds begrip? Ben je op zoek naar een speelse methode om de Nederlandse taal aan te leren? Ben je klaar om je op het terrein van digital storytelling te wagen?

Kom dan zeker naar Landcommanderij Alden Biesen op donderdag 23 november 2017. De voertaal van deze studiedag is Nederlands. Een beperkt gedeelte is in het Engels. De deelname is gratis, inclusief broodmaaltijd.

In de voormiddag tonen verschillende organisaties hun geslaagde vertelprojecten via een posterbeurs en plenaire presentaties. In de namiddag mag je je verwachten aan een verscheidenheid van workshops gegeven door vertellers die stuk voor stuk ervaring hebben met het werken met vluchtelingen en migranten.

Voor een beperkt publiek (max.15 personen) dat dieper op de materie wil ingaan, geeft Lauren Bianchi de volgende dag, op vrijdag 24 november, een workshop van 9.30u. tot 15u. Lauren is als vertelster verbonden aan The Village Storytelling Centre in Glasgow. De voertaal is Engels. Deelnameprijs is 25 euro.

Op het programma

 • vanaf 09:30u - Ontvangst
 • 10:00 - Welkom door Guy Tilkin
 • 10:10 -  keynote speaker: Lauren Bianchi (The Village Storytelling Centre)
 • 10:50 - 11:15 -  presentaties vertelprojecten (1)
 • 11:15 - 11:45 - koffiepauze en posterbeurs
 • 11:45 - 12:15 - presentaties vertelprojecten (2)
 • 12:15 - 12:55 - posterbeurs
 • 13:00: lunch
 • 13:45 - 15:00 - keuzeworkshops – reeks 1
 • 15:00 - 15:15 - koffiepauze
 • 15:15 - 16:30 - keuzeworkshops – reeks 2 

Meer informatie over de workshops en een inschrijvingsformulier vind je onderaan deze pagina.

Wil je graag jouw project voorstellen op de posterbeurs, laat dat dan zeker weten vóór 17 november 2017. In de bijlage lees je meer over het doel en de praktische organisatie ervan.

Voor meer info kan je terecht bij Julie Focquet (julie.focquet [at] cjsm.vlaanderen.be of 089 519 353) .

Interesse? Schrijf je dan in door bijgaand inschrijvingsformulier vóór 20 november 2017 terug te sturen naar Myriam Swinnen (myriam.swinnen [at] cjsm.vlaanderen.be).