Vrijhavens op de inspiratiedag en -avond ‘Lokaal cultuureducatiebeleid’

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

Vrijhavens op de inspiratiedag en -avond ?Lokaal cultuureducatiebeleid?

Studiedag
Wed - 23/10/2013 - 08:30 to 23:00

Op woensdag 23 oktober vindt in Antwerpen de Inspiratiedag en ?avond Lokaal Cultuureducatiebeleid plaats. De organisatoren willen deelnemers inspireren om duurzame lokale netwerken uit te bouwen en cultuureducatie een gezicht te geven in hun stad en gemeente.

datum: woensdag 23 oktober 2013
locatie: startin de Arenbergschouwburg te Antwerpen - Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen
start - stop: 8:30 - 17:00 / 17:00 - 18:45 / 19:30 - 23:00
inschrijven: afgesloten
organisatie: De inspiratie- en netwerkdag is een initiatief van LOCUS, Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media & ACCE, CANON Cultuurcel, Vitamine C, De Ambrassade en de stad Antwerpen, in samenwerking met talrijke culturele partners.

Kapstokken aanreiken

Hoe zorg je op lokaal niveau voor een cultuureducatiebeleid dat inspeelt op de vragen en behoeften van de inwoners in je stad of gemeente, en dit tijdens de verschillende fasen van hun leven? Hoe kan cultuureducatie vorm krijgen, van in de wieg tot op de oude dag, binnen het gezin, maar ook op school, in de vrije tijd? Wat gebeurt er al? En hoe kunnen beleidsmakers hiervoor samenwerken met de lokale cultuur-, jeugd-, onderwijs- en welzijnspraktijk? Op deze en andere vragen wil deze dag een antwoord bieden.

De organisatoren hopen op deze manier lokale beleidsmakers of cultuureducatieve professionals enkele kapstokken aan te reiken om in de eigen stad of gemeente werk te maken van kwaliteitsvolle cultuureducatie voor iedereen. Praktijkvoorbeelden en veldbezoeken illustreren hoe spelers op lokaal vlak de handen in elkaar kunnen slaan en onderling bruggen kunnen bouwen. Het is ook mogelijk je stem te laten horen in de vele panelgesprekken of zelf in actie te schieten tijdens een workshop.

Sessie D7 ?Vrijhavens - Jeugdculturele Zones en lokaal beleid??

Na een gesmaakte doortocht op Vrijhavens, de inspiratiedag over ruimte voor jong cultureel verzet (29 mei 3013 in OPEK, Leuven) trekken we ons onderzoek rond 'jeugdculturele zones' verder door. Voor deze sessie nodigen we opnieuw enkel gasten uit om vanuit hun praktijk samen te discussiëren over de rol van lokale overheden in het uitbouwen en ondersteunen van creatieve vrijhavens voor jongeren. Toestand vzw en Urban Woorden leiden het gesprek in.