A'kzie uit Kortrijk wint Federale Prijs Armoedebestrijding

item_left

item_right

A'kzie uit Kortrijk wint Federale Prijs Armoedebestrijding

inge

Ook dit jaar is er een een federale prijs voor armoedebestrijding uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs is bedoeld als erkenning voor mensen, verenigingen, bedrijven of openbare besturen die dagelijks op originele en nuttige wijze bijdragen tot de strijd tegen armoede. De Federale Prijs Armoedebestrijding beloont drie personen of projecten per gewest of gemeenschap. 

A'kzie, de Kortrijkse vereniging waar armen het woord nemen en partner van het netwerk Surplus, wint de Federale Prijs Armoedebestrijding met het project Wijsneuzen, in samenwerking met het OCMW van Kortrijk. Wijsneuzen is een zeer succesvol project, waarbij brugfiguren met armoede-ervaring andere mensen in armoede wegwijs maken in het aanbod aan diensten en hulpverlening. De Wijsneuzen is een groep van 30 brugfiguren die zich inzetten in de strijd tegen sociale onderbescherming. Ze zorgen er mee voor dat de meest kwetsbare medemensen hun sociale grondrechten kunnen realiseren. De Wijsneuzen zijn allemaal actief als vrijwilliger op plaatsen waar veel kwetsbare mensen zijn. Door hun eigen ervaring genieten zij snel het vertrouwen van mensen in armoede. Zij nemen de mensen letterlijk en figuurlijk bij de hand om de brug te maken met de dienstverlening.

Samenlevingsopbouw Brussel won in Brussel de prijs voor hun innovatieve woonproject. Voor Wallonië won Credal Plus asbl de prijs, zij werken met een "begeleid sociaal krediet", de eerste formule van microkrediet voor particulieren in België, met als doel personen met een laag inkomen en die uitgesloten worden van bankdiensten toegang te geven tot een krediet wanneer dit aansluit bij een levensproject.