Boeiende docu over Gentse brugfiguren

item_left

foto (c) Stad Gent

item_right

Boeiende docu over Gentse brugfiguren

kris

Hoe sla je vanuit het onderwijs bruggen naar de superdiverse bevolking? Hoe betrek en verbind je die diverse leerlingen en hun ouders? En slaagt onderwijs er echt in gelijke kansen te scheppen? In een reeks van drie documentaires zoekt de Nederlandse Omroep naar een antwoord op deze vragen. Eén van de reportages belicht de brugfiguren in het Gentse onderwijs. Al 20 jaar zet men zo in op ouderbetrokkenheid. Deze documentaire toont hoe de brugfiguren te werk gaan.

foto (c) Stad Gent

De documentaire volgt Nazyiha, de brugfiguur van basisschool de Toverberg. In de docu 'Je mag altijd bij me komen' zien we hoe Nazyiha schoolse maar ook heel veel buitenschoolse thema's opneemt en zowel voor kinderen als voor hun ouders een zeer laagdrempelige steunfiguur vormt. Daarnaast brengt ze school, gezinnen en de buurt dichter bij elkaar.

Met 1001 kleine handelingen zorgt deze brugfiguur ervoor dat kinderen en hun ouders zich welkom en begrepen voelen en maakt ze hen wegwijs in de school en de bredere samenleving. Via ogenschijnlijk eenvoudige activiteiten als het voorlezen van een verhaaltje in de thuistaal, verlaagt de brugfiguur de drempel voor ouders om de school binnen te stappen en er een rol op te nemen.

De reeks omvat nog twee andere documentaires. In 'De Witte Vlucht' zien we hoe witte Nederlanders de gekleurde buurtschool voorbij fietsen naar een blanke school verderop en hoe de school hier probeert mee om te gaan. In 'Goed terecht gekomen in de schilderswijk' onderzoekt een leerkracht hoe een aantal van zijn kansarme leerlingen het twintig jaar later stellen en wat er van hun dromen en talenten is terecht gekomen.