Dit was Soirée Harira!

item_left

item_right

Dit was Soirée Harira!

mehdi

Op Vrijdag 2 december organiseerde Demos ism IN-Gent vzw, Rhythm Naturals en De Gentse Lente Soirée Harira in de Gentse Handelsbeurs. Net als de gelijknamige soep was het een warme avond met een mix aan ingrediënten en smaken. De afwezigen hadden ongelijk, maar we geven jullie graag nog een overzicht van de avond!

Maar liefst 500 mensen zakten af naar de Handelsbeurs voor een multidisciplinaire line-up van artiesten en netwerken die de afgelopen jaren via Circuit-D door Demos ondersteund werden. Soirée Harira was een feest dat de verschillende culturele praktijken die Vlaanderen rijk is toonde, en ruimte maakte voor de autonome cultuurproducties van verschillende artiesten met- en zonder migratieachtergrond.

Een Eritreese vrouwenvereniging voorzag in een rijkelijk buffet en om 20u mocht Jolyne, de Brusselse reïncarnatie van Edith Piaf, de avond openen. Onder begeleiding van pianist Pieter Smout bracht ze enkele nummers van Ramses Shafi, Jacques Brel en Edith Piaf. Jolyne was dé revelatie van het Brussels' got talent project van Cultuurcentrum Brussel dat Demos ondersteunde, en ze bewees ook hier weer dat ze een stem heeft waar je kippenvel van krijgt.

De overgang van de emotionerende franse chansons naar het subtiele licht- en muziekspel waar de dansvoorstelling Aequalis mee begon was naadloos. Aequalis is een dansvoorstelling in een choreografie van Samir Bakhat, artistiek leider van het Antwerpse Urban Dance gezelschap Rhyhm Naturals. Vier dansers brachten een subtiel spel van beweging en ritme op hypnotiserende muziek die de theaterzaal in een soort van gigantisch aquarium veranderde.

Het laatste optreden was weggelegd voor Hafla, een muzikaal gezelschap van IN-Gent bestaande uit vluchtelingen met muzikaal talent uit hun thuisland. Gedurende een jaar werden ze begeleid door Piet Van den Heuvel, muzikant en songwriter bij o.a. Bart Peeters. Zij werden bijgestaan door Gentse artiesten die tijdens De Gentse Lente 2016 nog Sint-Jacobs hadden laten daveren: Mr.negeduust Fatih en soullady Aminata. Het ensemble ging in première tijdens Soirée Harira. Check zeker onderstaande video van enkele van hun beste nummers:

Hafla - Live @ Soirée Harira