Doe wat nodig is. Gesprek over vakantiebemiddeling met Sofie Hillemans van De Wegwijzer in Oostende

item_left

foto_c_koning_kevin

item_right

Doe wat nodig is. Gesprek over vakantiebemiddeling met Sofie Hillemans van De Wegwijzer in Oostende

Kris

Goed op dreef, dat is het minste wat je kan zeggen van Griet Bouwen en haar reeks artikels op iedereenverdientvakantie.be. Deze keer gaat ze in gesprek met Sofie Hillemans, onderwijs- en vrijetijdsbemiddelaar bij De Wegwijzer in Oostende. De Wegwijzer is een organisatie van de stad Oostende, een open huis waar iedereen met vragen over onderwijs en vrije tijd terecht kan. De aandacht gaat in het bijzonder uit naar gezinnen met een beperkt inkomen. Oorspronkelijk richtte De Wegwijzer zich op hulp bij de aanvraag van studietoelagen en de verkoop van onderwijscheques. Gaandeweg kwam daar ook de aandacht voor vrijetijds- en vakantieparticipatie bij. Het team van De wegwijzer bundelt het lokale vrijetijdsaanbod en het vakantieaanbod van Steunpunt Vakantieparticipatie. 

koning_kevin_spelende_kinderen

Putje winter, als de zomer nog zo ver af lijkt, trekt de Sofie de boer op om het met gezinnen in een kwetsbare positie te hebben over de vakantie. Sofie: "Het lokale en bovenlokale aanbod is wel groot, maar je zal vaak zien dat wat je kind nét graag wil doen snel volzet is. Anders dan in beter bemiddelde gezinnen is het voor mensen in armoede niet evident om over een lange tijd vooruit te blikken. Middenin de chaos, zorgen en verplichtingen van het dagelijks leven helpt De Wegwijzer hen ruimte maken om het aanbod te leren kennen, keuzes te overwegen, aan sparen en organiseren te denken. Dat proces vraagt tijd: bedenktijd en begeleidingstijd." Echt werken aan gelijke kansen betekent in dit geval dus: op tijd beginnen én proactief werken. Sofie: "Wij komen buiten. We zoeken zelf contact met gezinnen in armoede. We staan aan schoolpoorten, gaan naar buurtfeesten, presenteren het vrijetijdsaanbod op de welzijnsmarkt en werken samen met zelforganisaties van mensen in armoede en mensen met een migratie-achtergrond."

Waarom Sofie zich al die moeite troost? Gewoon, omdat elk kind, elk gezin recht heeft op de waarde die vrije tijd toevoegt aan een menswaardig bestaan.

Lees dit artikel en meteen ook de hele reeks op iedereenverdientvakantie.be.