Inwoners 2018 kiezen kunstenaars voor kunstwerk in hun buurt

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

Inwoners 2018 kiezen kunstenaars voor kunstwerk in hun buurt

an

Tijdens de buurtontmoetingen van EXPO 2018 kozen de bewoners 4 kunstenaars die elk een creatie voor 2018 Antwerpen zullen maken. Volgend jaar, in 2018, worden de 4 werken onthuld op 4 verschillende locaties. Nick Hullegie, Bram Van Meervelde, Gerard Herman en Mark Po?lep kwamen als laureaten uit de bus. Zij gaan nu aan de slag.

EXPO 2018 is een vernieuwend participatietraject van het district Antwerpen rond kunst in de publieke ruimte. 4 wijken met postcode 2018 krijgen een uniek kunstwerk. De buurtbewoners konden zelf beslissen welke kunstenaar een nieuw werk voor hun buurt zal maken. Tijdelijke of permanente kunstwerken, performances, projecties of street art: alles is mogelijk.

Van 11 tot 14 juni maakten de bewoners op de buurtontmoetingen kennis met de kunstenaars die in hun buurt aan de slag willen gaan. In sterk inhoudelijke debatten werd samen beslist wie de beste kandidaat is voor de buurt. Ze kozen voor die kunstenaar wiens werk en werkwijze het meest aansluit op de verwachtingen van de buurt.

Fotograaf: David Marcu

Dit zijn de uitgekozen kandidaten:

Nick Hullegie voor Zurenborg
Bram Van Meervelde voor Klein Antwerpen & Harmonie
Gerard Herman voor Haringrode & Groen Kwartier
Mark Po?lep voor Markgrave & Brederode

Deze kunstenaars gaan nu op onderzoek om de buurt beter te leren kennen. Ze zetten de dialoog met de bewoners verder en presenteren in het najaar een eerste ontwerp. De nieuwe kunstwerken zullen volgend jaar, in 2018, feestelijk aan het publiek worden voorgesteld.

Over EXPO 2018

EXPO 2018 startte vorig jaar met een feestelijke bijeenkomst. Daarna gingen bewoners op buurtverkenning en dachten ze samen na over de belangrijke thema?s voor hun buurt. Tegelijkertijd lieten de bewoners zich inspireren tijdens ontmoetingen met kunstenaars en experten, bezoeken aan het Middelheimmusem en kunstprojecten in Rotterdam.

EXPO 2018 is een initiatief van het district Antwerpen samen met het Middelheimmuseum, Sint Lucas en deze kunstpartners: AIR, BRDG, Cel Crabeels, Deviations, LLS 327, De Veerman, NDVR en Studio Start.

Alle info, waaronder meer over de kunstenaars, staat op www.expo2018.be.
Bekijk beelden van de buurtontmoetingen op www.fb.me/cultuur2018.