Kwetsbare groepen hebben baat bij de draaglijke lichtheid van de fotografie

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

Kwetsbare groepen hebben baat bij de draaglijke lichtheid van de fotografie

bart

?Een goed portret geeft zelfvertrouwen en gefotografeerd worden geeft een goed gevoel.? schrijft fotograaf en cultuurwetenschapper Hilde Braet in een artikel voor ?Cultureel Kapitaal?, de debatblog rond cultuureducatie en cultuurparticipatie van het LKCA. 

In het artikel breekt Braet een lans voor fotografie als middel tot educatie, socialisatie en emancipatie. ?Wat me hierbij vooral interesseert is het proces dat het werken met en rond foto?s teweegbrengt. Ik merk dat de participanten, in de loop van de workshop, meer zelfvertrouwen krijgen, zich goed voelen en meer inzicht krijgen in zichzelf en in hun omgeving. De foto's die hieruit voortspruiten zijn belangrijk, maar het bewustzijnsproces dat eraan voorafgaat is dat nog veel meer.?

Het artikel is gebaseerd op Braets artikel Instrumental Photography. The Use of the Medium Photography to Stimulate Empowerment, dat is verschenen in Depth of Field, volume 5, no 1 (December 2014). Braets verwijst naar o.a. ?Literacy Through Photography? van Wendy Ewald, een methode om mensen via fotografie geletterdheid bij te brengen. Baert deed in het kader van haar Master in de Cultuurwetenschappen onderzoek naar de mogelijkheden van het medium fotografie om een bijdrage te leveren aan emancipatorische processen, weerbaarheid en welbevinden. Haar bevindingen schreef ze neer in het boek ?De kracht van een foto? dat te koop is bij Garant Uitgevers nv. 

Fotograaf: David Marcu