Maatschappelijk kwetsbare jongeren worden geëngageerde vakantiemakers

item_left

foto(c)NCVO-London

item_right

Maatschappelijk kwetsbare jongeren worden geëngageerde vakantiemakers

Kris

Eén van de aanbevelingen uit ons onderzoek Oh nee, vakantie! nodigt vakantie-aanbieders uit om na te gaan of maatschappelijk kwetsbare jongeren zich kunnen engageren als vrijwilliger binnen hun werking. En we roepen op om te investeren in een duurzame begeleiding van deze vrijwilligers. Wat daar de (meer)waarde van is, kan je nalezen op in een nieuw artikel op iedereenverdientvakantie.be. In dit artikel verzamelt Griet Bouwen uitspraken van vrijwilligers en organisaties over de kansen die een vrijwillig engagement biedt. 

foto(c)NCVO-London

"Na mijn eerste kamp had ik een ander hoofd. Zo’n kamp voelt als een oase’, zegt Jerry. Jerry is 21 en kende tot vorig jaar nooit een vakantie- of kampervaring. In 2016 draaide hij mee als keukenpiet bij Akindo. Hij verwoordt zijn eerste kampervaring zo: ‘Het is een oase waarin je iets kan doen voor anderen, en daardoor ook iets voor jezelf doet. Als alle oases van overal elkaar zouden raken, als die zouden samenkomen, dan hebben we een paradijs."

"Diversiteitsmedewerker bij Akindo Annelies beluisterde jonge vrijwilligers en concludeert: ‘Je aandacht richten op anderen doet keiveel deugd. Je maakt je hoofd leeg en je kunt een tijdje stoppen met denken aan je eigen moeilijkheden. Het geeft een doel, richting. Je hoort erbij, je kunt je talenten gebruiken. En vooral: je ervaart dat je vertrouwen krijgt van anderen. Dat zijn hele sterke signalen, die je leven veranderen."

Deze en andere uitspraken werden opgetekend tijdens een Straffe Koffie, Sterke Stories. Het Steunpunt Vakantieparticipatie ondersteunt deze rondetafelgesprekken op eenvoudig verzoek van één van de partners in hun netwerk: vakantiegangers, vakantiemakers en sociale organisaties. Een Straffe Koffie draait altijd rond een vraag omtrent het mogelijk maken van vakantie. Deze keer vroeg Akindo zich af hoe maatschappelijk kwetsbare jongeren tot vrijwilligerswerk aan te moedigen en hoe ze zich als organisatie daarop best organiseren.  Ze nodigden collega’s en ervaringsdeskundigen uit. Jongeren, vrijwilligers en medewerkers van Akindo, Arktos, Open Kampen, BAAL, De Kruierie en Koning Kevin dachten mee. Zelf een Straffe Koffie organiseren? Neem contact met het team van Vakantieparticipatie, en de bal kan beginnen rollen.