Ook gepakt door Tytgat Chocolat? Doe er iets mee.

item_left

foto(c)VAF

item_right

Ook gepakt door Tytgat Chocolat? Doe er iets mee.

Kris

Eerst en vooral, ere wie ere toekomt. Chapeau aan Marc Bryssinck, Filip Lenaerts, de acteurs van Theater Stap en de hele ploeg rond deze serie. Een prachtig product als Tytgat Chocolat is het resultaat van jaren hard werk. Niet alleen het schrijven en creëren van de reeks zelf telt, maar ook en misschien vooral de noeste theaterarbeid van elke dag en dat al meer dan dertig jaar.

Het harde werk levert erkenning op (terwijl de reeks in primetime op de buis komt, spelen de Stappers in Seoel hun dansvoorstelling To Belongeat that, Etienne Vermeersch). Maar zelfs voor Theater Stap blijft het een constante opgave om voldoende speelkansen te vinden... En wist u dat Stap slechts één van de meer zichtbare praktijken is in een boeiend en gedreven landschap van inclusieve podiumkunst? 

foto(c)VAF

Vier jaar lang heeft Demos onder de noemer Podium*Ops dit landschap in Vlaanderen maar ook daarbuiten kunnen verkennen. We hadden het voorrecht om tal van kunstenaars, recensenten, programmatoren, docenten en professionals uit alle sectoren te ontmoeten die geloven in het artistiek potentieel van mensen met een handicap of een psychische kwetsbaarheid. Verschillende actoren geven mensen met een handicap of een psychische kwetsbaarheid vandaag ook effectief een plaats in het Vlaams cultuurlandschap. Het pallet is erg breed. Van een klassieke deurenkomedie, over spannende hedendaagse dans naar verschroeiend harde noise. We schreven er een boek over waar we schaamteloos reclame voor durven maken. 

Maar het is ons vooral te doen om al die schitterende praktijken die over het hoofd worden gezien. In het Verenigd Koninkrijk zorgde de participatie van dansers met een handicap aan het startspektakel van de Olympische Spelen voor een eye-opener bij de Britse bevolking. Wordt Tytgat Chocolat ook zo'n moment voor de inclusieve podiumkunst in Vlaanderen? Laat ons hopen, maar laat ons vooral actie ondernemen.

Voor zorgvoorzieningen, (koepels van) amateurkunstenverenigingen, programmatoren van culturele centra, organisatoren van festivals en vooral voor podiumkunstenaars zelf, ligt er nu een mooie kans om de stap in het onbekende te wagen en mensen met een handicap de plaats in het culturele veld te geven die ze verdienen. De Vlaamse Overheid kan een steun in de rug geven. Ze beschikt over instrumenten die ze met meer focus en scherpte kan inzetten. 

U weet wat u te doen staat. Zondagavond kijken naar Tytgat Chocolat. En maandag aan de slag. Weet u niet waar te beginnen? We helpen u heel graag op weg. Neem gerust contact op met An Van den Bergh of Kris De Visscher.