Tu as tout le monde? Jeugdhuis uit Molenbeek op bezoek bij scouts van Hever

item_left

foto(c)VRT_NWS

item_right

Tu as tout le monde? Jeugdhuis uit Molenbeek op bezoek bij scouts van Hever

kris

Over de visienota 'diversiteit in/en het jeugdwerk' krijgen we vaak de terechte feedback dat het een nogal theoretisch en moeilijk leesbaar werkstuk is. Terwijl we achter de schermen werken aan een vlotter leesbare en concretere versie, krijgen we ook mooie praktijkverhalen te horen of te zien die tonen wat we met de visietekst bedoelen. Zoals deze reportage op VRT NWS.

foto(c)VRT_NWS

Zo kanten we ons in de nota tegen het idee dat aparte jeugdverenigingen ontmoeting zouden tegengaan. Deze recente televisiereportage vormt daarvan een mooie illustratie. In de reportage gingen jongeren van het jeugdhuis D'Broej Centrum West uit Molenbeek en de leiding van de scouts uit Hever bij elkaar op bezoek. De Brusselse jongeren maakten hun Vlaams-Brabantse leeftijdsgenoten wegwijs in de stad, met z'n metro en zijn meertalige en superdiverse bevolking. In Hever werd er gesjord en in het bos gespeeld. Ok, dat zijn inderdaad alle clichés op een hoop, maar misschien is dat de eerste fase waar je doorheen moet om elkaar beter te leren kennen.

Jeugdwerk kan op die manier inzetten op sociale integratie zoals dat met een duur woord heet, zonder dat de jongeren per sé elke week samen deelnemen aan hetzelfde aanbod. Nieuw is het allemaal niet. Jaren geleden al zette Uit De Marge met Switch uitwisseling een ontmoeting op tussen verschillende vormen van jeugdwerk. Het werd toen vooral gezien als een basisopdracht van het jeugdwelzijnswerk om de leefwereld van hun deelnemers te verbreden en hen toe te leiden naar het zogenaamd reguliere jeugdwerk. Hopelijk zit er ondertussen wat evolutie in de geesten en kunnen we het creëren van ontmoeting beschouwen als een waarde op zich en een basisopdracht voor alle jeugdwerkorganisaties.

Het mooiste moment zat voor mij op het einde van de reportage: terwijl een jongere de obligate groepsfoto maakte, maande de begeleider hem aan om er zeker voor te zorgen dat iedereen op de foto stond. "Tu as tout le monde?" Kijk, dat heb ik altijd ervaren als de sterkte van de groepsdynamiek in het jeugdwerk: iedereen is belangrijk, iedereen hoort erbij. Zo'n ontmoeting opzetten is meer dan een extraatje; het raakt de kern van wat jeugdwerk kan zijn.