VfL ondersteunt lezingen van 4 nieuwe slamdichters

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

VfL ondersteunt lezingen van 4 nieuwe slamdichters

mehdi

Fotograaf: David Marcu

Na het geslaagde traject in 2015 introduceert het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) vier nieuwe slamdichters bij een breder publiek. Met het slamlezingenproject biedt het VFL een podium aan slamdichters in het reguliere circuit (zoals in scholen, bibliotheken, woonzorgcentra of culturele centra), waar op dit moment voornamelijk ?klassieke auteurslezingen? plaatsvinden. Het VFL draagt per lezing 100 euro bij aan het honorarium van de slamdichter. Op die manier verlaagt het VFL de drempel voor organisatoren die willen kennismaken met dit genre.

Hoewel de aandacht voor het genre stijgt, is slam poetry immers nog niet erg bekend bij het grote publiek. Nochtans komt het genre uit een verteltraditie die zo oud is als de straat. Bij slam poetry draait het allemaal om de eigen stem te laten spreken voor een publiek. De podiumprésence is hierbij minstens even belangrijk als de tekst zelf. Slam poetry bevindt zich op het boeiende snijvlak van poëzie, podiumkunsten of zelfs hip hop of rap, en wordt vaak in de vorm van een wedstrijd georganiseerd.     

Het VFL lanceerde een brede oproep naar slamdichters, podiumdichters en literaire performers om zich kandidaat te stellen voor ondersteuning van hun slamlezingen. De jury, bestaande uit Carmien Michels, David Troch, Tunde Adefioye, Jamila Amadou en Kila van der Starre, selecteerde deze kandidaten: Moya De Feyter, Jee Kast, Max Greyson en Martijn Nelen.

Vlaamse Slamdichters 2016