Voetbal, positieve beeldvorming en vluchtelingen

item_left

item_right

Voetbal, positieve beeldvorming en vluchtelingen

Pieter

RFC Syriana is een voetbalclub voor vluchtelingen. De club ontstond als de droom van een vluchteling die ondersteuning kreeg door verschillende vrijwilligers. RFC Syriana traint momenteel in Antwerpen en streeft ernaar om volgend jaar mee te spelen in de Belgische competitie.  Dit voetbalteam wil bijdragen aan een positieve beeldvorming over vluchtelingen. Meer info vind je via dit filmpje

Het ontstaan

In de gemeente Bierbeek zijn er heel wat vrijwilligers die in samenwerking met het OCMW taalondersteuning geven aan vluchtelingen.  Initiatiefnemer Marijke Huys leerde hier Adam Razok kennen. Hij gaf aan dat hij een droom heeft om een voetbalclub op te starten met vluchtelingen die kunnen meespelen in de Belgische competitie. De handen werden uit de mouwen gestoken en in mei 2016 werd de voetbalclub van Lovenjoel aangesproken om een tornooi te organiseren waarop vluchtelingen werden uitgenodigd.  170 vluchtelingen schreven zich in!

Wegens het grote aantal geïnteresseerden werden er nog 3 tornooien georganiseerd. Bij ieder tornooi vielen er spelers af en uiteindelijk werd een selectie gemaakt van 40 spelers. Vanaf augustus 2016 werd gestart met trainingen en vriendschappelijke wedstrijden. RFC Syriana is een initiatief van vluchtelingen die hier in België verblijven en iets opbouwend willen doen voor hun lotgenoten, maar wel in onze Belgische maatschappij. 

De toekomst

Momenteel traint RFC Syriana  tijdelijk in Antwerpen. De club zoekt een vaste trainingslocatie, maar dat is niet gemakkelijk. Clubs willen hen wel toelaten in een constructie van een ploeg onder hun naam zodat de beste spelers ook bij hun ploeg kunnen spelen. Dat is net wat de spelers niet willen. Voor hen is het belangrijk om als groep te kunnen spelen… Op die manier willen ze een positief, constructief beeld uitdragen van de identiteit ‘vluchteling’ die ieder van hen meedraagt. Als team kunnen ze een grotere impact uitoefenen op de beeldvorming dan als individuele speler in een Belgische ploeg.

Het grootste probleem is de financiële kost van de treintickets van de spelers. Aangezien de meeste spelers financieel afhankelijk zijn van een uitkering van het OCMW hebben ze niet de financiële mogelijkheid hun vervoer zelf te betalen. Voor alle spelers die niet van Antwerpen zelf afkomstig zijn heeft de club tot nu toe de treinvergoeding kunnen betalen. Maar de financiële reserve hiervoor geraakt op en spelers laten weten niet te kunnen komen zonder die steun.

De club wil in 2017-2018 meespelen in de Belgische competitiewedstrijden. Momenteel zijn ze nog niet ingeschreven bij de voetbalbond omdat er toch nog wat onzekerheden zijn over het vinden van voldoende financiële middelen. Meespelen als groep in die Belgische competitie is voor RFC Syriana heel belangrijk. 

Contact

Altijd welkom voor een bezoekje: zaterdag tussen 13u en 15u op de Wilrijkse Pleinen, Vogelzanglaan Antwerpen

Telefoon : 0488/568129

Contactpersoon : Marijke Huys, Adam Razok

syriana