Voetbalploeg met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Brusselse competitie

item_left

item_right

Voetbalploeg met niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in Brusselse competitie

tatjana

In oktober trapt de Brusselse zaalvoetbalcompetitie zich opnieuw op gang. Dit jaar voor het eerst met een ploeg van Minor-Ndako. De spelers zijn jonge vluchtelingen afkomstig uit alle windstreken die erg graag voetballen. Het is een eerste keer dat een ploeg met niet-begeleide minderjarigen zal deelnemen aan de Brusselse Zaalvoetbalcompetitie. 

Wie is Minor-Ndako?

Minor-Ndako vangt kwetsbare jongeren op binnen de integrale jeugdzorg in Vlaanderen en Brussel. Twee derde van deze jongeren zijn niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Hiermee is Minor-Ndako de grootste vzw binnen de jeugdzorg die werkt met deze jongeren. "Sport en zaalvoetbal leeft sterk onder onze jongeren. Heel vaak krijgen zij om uiteenlopende redenen moeilijk toegang tot het bestaande aanbod van clubs en competities. Met het oprichten van deze ploeg binnen de Brusselse Zaalvoetbalcompetitie willen we hieraan tegemoet komen, want voor ons heeft iedere jongere het recht om te sporten in competitieverband", licht Gijs Vercoutere toe, initiatiefnemer binnen Minor-Ndako.

Professionele aanpak

Sport vormt een belangrijke hefboom in de persoonlijke ontwikkeling van jongeren. Deze jongeren zijn meer dan vluchteling alleen. Voetballers met de ambitie om in de regulierecompetitie te gaan spelen. En dat mag best in een professioneel kader. Minor-Ndako nam met de lokale onderneming ThinkTalent eveneens een sponsor onder de arm die de jongeren een volledig professionele outfit bezorgde. “Wij vinden het voor de eigenwaarde van die groep unieke jongeren niet alleen van belang dat ze kunnen sporten, maar dat juist zij dat eveneens in een heerlijke uitrusting kunnen doen. Hen dat gevoel van ‘kunnen meedoen’ en ‘trots’ geven. Naast het geloof in de kracht van sport vinden wij het evident om naast winst te maken ook iets terug te geven aan de maatschappij”, aldus Bart Van Bambost, managing partner van ThinkTalent.

Met deze zaalvoetbalploeg, uniek in België, willen Minor-Ndako en ThinkTalent een positief verhaal brengen in een periode waar migratie en vluchtelingen het nieuws domineren.