L!NT 2015 - het tweejaarlijks symposium van Demos vzw

item_left

Fotograaf: David Marcu

item_right

L!NT 2015 - het tweejaarlijks symposium van Demos vzw

Studiedag
Thu - 03/12/2015 - 09:30 to 16:00

Donderdag 3 december 2015 vindt de 4de editie van L!NT plaats in de KVS in Brussel. L!NT is het tweejaarlijks symposium van D?mos vzw. Startpunt is telkens de wereld die verandert. Welke veranderingen geven vorm aan het beleid en de praktijk van morgen? En hoe spelen cultuur-, jeugdwerk- en sportorganisaties daarop in?

Fotograaf: David Marcu

Kunst, cultuur, jeugdwerk en sport zijn gangmakers in maatschappelijke veranderingen. Tegen wil en dank of omdat het nodig is. Hoe nemen ze iedereen mee in die veranderingen? Op L!NT kiest Demos voor een brede kijk, voorbij de logica van de eigen sector. Aan het woord komen meester-verbinders: professionals die stevig in het dagdagelijkse leven staan en blijven zoeken hoe het ook anders kan.

DE DRIE DAGTHEMA?S VAN L!NT 2015

  1. Anatomie van de Jeugd met dagvoorzitter Lies Verhoeven
  2. City of Cultures/revisited met dagvoorzitter Olivia Rutazibwa
  3. De Nieuwe Macht met dagvoorzitter Tine Hens

Fotograaf: David Marcu

Anatomie van de jeugd

Waar liggen jonge mensen van wakker? En hoe speelt dat mee in het jeugdwerk, de sport of de cultuursector? We baseren ons op een Brits rapport uit 2010 ?An Anatomy of Youth?. Dat schuift, na uitgebreid onderzoek, vijf thema?s naar voor: (1) aanpassen aan klimaatverandering, (2) leven en zorgen in flexibele gezinnen, (3) een digitale identiteit verwerven, (4) je thuis voelen in een superdiverse samenleving en (5) een effectieve burger zijn. We pikken praktijken op die inspelen op één van deze thema?s en gaan erover in gesprek met praktijkwerkers, academici en jongeren.

Fotograaf: David Marcu

City of Cultures/revisited

Tijdens het eerste KunstenFESTIVALdesArt organiseerde het Vlaams Theater Instituut de conferentie ?City of Cultures. The Intercultural Dimensions in Performing Arts?. Dat is ondertussen 20 jaar geleden. Samen met KVS, De Pianofabriek en het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten vroegen we ons af welke antwoorden we nu kunnen geven op de vragen van toen. Hoe linken artistieke praktijken en huizen vandaag het globale aan het lokale, het centrum met de periferie? ?  

Fotograaf: David Marcu

De nieuwe macht

Middenveldorganisaties en overheden maken steeds meer ruimte voor burgerinitiatief. Ook binnen cultuur, jeugdwerk en sport nemen burgers het heft in eigen handen. Dat brengt een frisse wind en nieuw bloed in het werkveld. We stellen ons de vraag of deze burgerinitiatieven ook meer en meer gelijke kansen genereren voor vrijetijdsparticipatie van kansengroepen. En hoe democratisch zijn deze initiatieven? Zijn ze vooral een speeltuin van middenklassers of slechten ze het diversiteitsvraagstuk beter dan de professionals en beleidsmakers?

 

PRAKTISCH

Datum: donderdag 3 december 2015
Start - stop: 9u30 (onthaal) - 16:00 (netwerkdrink)
Locatie*: Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) - Lakensestraat 146, 1000 Brussel (bereikbaarheid)
Deelnemen**:  ?55 (inclusief lunch en netwerkdrink) - ?15 (studenten en VT-statuut)
Inschrijven: afgesloten - closed - e-mail info [at] demos.be 

*Alle zalen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
**Het inschrijvingsgeld mag geen belemmering vormen voor je deelname. Aarzel niet om Inge te contacteren voor meer info.

INSCHRIJVEN AFGESLOTEN - SUBMISSIONS CLOSED

inschrijven