Zet de race naar Europese Culturele hoofdstad 2030 de jongeren voorop?

item_left

stuk uit het manifest - tekst

item_right

Zet de race naar Europese Culturele hoofdstad 2030 de jongeren voorop?

Turid

Brugge, Gent, Kortrijk, Leuven, Molenbeek en Namen kandideerden voor Europese Culturele Hoofdstad 2030. Opvallend (en om blij van te worden) is dat jongeren in een aantal steden explicieter betrokken worden. 

manifest tekst

Voor Gent is dit meer vanzelfsprekend: als Europese Jongerenhoofdstad 2024 zetten ze sterk in op een participatief traject. Het experimentele karakter stond voorop. Een van de mooie verwezenlijkingen is het verhalenplatform wearethecity.
Molenbeek zette jongeren op een podium met hun Youth Coalition van zo’n 1000 jongeren. Ze maakten een Manifest op, dat je hier kan lezen.
Een jaar geleden startte het Droomteam van Leuven om de plannen van verbinding te verbeelden en uit te werken. Daarin zitten alvast ook jongerenvertegenwoordigers, jonge kunstenaars met ‘communityfeel’, een jongerenwerker, ...
Kortrijk zette enkele jaren terug Durf2030 op. De projectondersteuning met haar eerste experimenten onder #Dienaamgaanzezelfwelbepalen kregen een vervolg in het programma Durf jij? Hier wordt sterk ingezet op partnerschappen met het jeugd(welzijns)werk. 

Na de selectie in oktober dit jaar, zetten Molenbeek, Namen en Leuven hun race verder. Benieuwd naar hoe zijn hun parcours verderzetten, met jongeren mee aan het roer. Kan een Europees programma zo niet enkel een motor voor cultuur maar ook voor jongerenparticipatie betekenen? 

Meer over Culturele Hoofdstad van Europa 2030 lees je hier.