Basisvorming regie in de vrije tijd en armoede

item_left

item_right

Basisvorming regie in de vrije tijd en armoede

Vormingstraject
Tue - 27/05/2025 - 09:00 to Tue - 17/06/2025 - 16:30

Werk jij aan een toegankelijk en inclusief vrijetijdsbeleid? Breng je diensten en organisaties samen om de participatie van mensen in armoede te versterken? Misschien ben jij de trekker van een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie, een bovenlokaal netwerk in oprichting of werk je op een andere manier samen om vrije tijd voor iedereen open te stellen. Dan is deze driedaagse basisvorming precies wat je zoekt! 

Dompel je in in een intensief kennisbad rond armoede, vrijetijdsparticipatie, regie en netwerken. En kom buiten met inzichten, praktische tools en concrete handvaten waarmee je meteen aan de slag kan om jouw netwerk te versterken en het vrijetijdsaanbod inclusiever te maken. 

Wat mag je verwachten?
We nemen je mee door vijf cruciale thema’s:
✅ Armoede en vrije tijd – Wat zijn de mechanismen van sociale uitsluiting en hoe beïnvloeden ze deelname aan vrije tijd?
✅ Participatie in de vrije tijd – Ontdek strategieën om participatie te versterken en het aanbod te verbreden.
✅ In dialoog met mensen in armoede – Hoe creëer je een duurzame en gelijkwaardige samenwerking?
✅ Regie in de netwerkgemeente – Leer hoe je een sterk netwerk opbouwt en een verbindende rol opneemt in het vrijetijdsbeleid.
✅ Vrijetijdsaanbod voor iedereen – Werk aan een duurzaam plan voor een toegankelijk en bruikbaar vrijetijdsaanbod.

Programma

Dag 1 – 27 mei 2025: Armoede en Vrije Tijd

Basiskaders mechanismen armoede en effect op vrije tijd
We starten met een uitgebreide kennismaking en verkennen de verwachtingen rond de vorming. Vervolgens duiken we in de diepte en bieden we je inzicht in de basiskaders om de mechanismen achter armoede te begrijpen: de verschillende gezichten van armoede en sociale uitsluiting, de cijfers, de effecten van armoede en de oorzaken ervan. Ten slotte kijken we hoe dit zich vertaalt naar deelname aan vrije tijd. Een ervaringsdeskundige brengt praktijkinzichten binnen en we reflecteren op onze eigen lokale context.

Dag 2 – 10 juni 2025: Participatie & dialoog

Participatie in de vrije tijd
In deze module gaan we in op de verschillende betekenissen van participatie en passen we dit toe op het brede vrijetijdsveld. We staan stil bij de visie op vrije tijd en duiken in de diepte met zeven concrete strategieën van participatie die vanuit de regie versterkt of ontwikkeld kunnen worden en de basis kunnen vormen activiteiten die op het terrein het verschil maken.

De dialoog met mensen in armoede
Hoe bouw je aan een duurzame dialoog met mensen in armoede ? Voor deze module nodigen we de ‘vereniging waar armen het woord nemen’ uit. We gaan in gesprek over hoe ze werken, hoe ze mensen in armoede betrekken in het netwerk en de voorwaarden voor participatie in het netwerk en aan het vrije tijdsaanbod. 

Dag 3 – 17 juni 2025: Regie en Netwerken

Regie in de netwerkgemeente: vrijetijdsbeleid in een netwerkverband
Werken aan toegankelijke vrije tijd doe je niet alleen. In deze module reiken we kaders aan om de regie te voeren en staan we stil bij het nut van samenwerken in een netwerk. De rol van de netwerkregisseur, de
belangrijkste elementen van samenwerken in een netwerk komen aan bod. We bieden praktische tools om het eigen netwerk te analyseren en te versterken.

Vrije tijd voor iedereen: de eigen context onder de loep
In deze laatste module nodigen we je uit om je eigen werkveld te overzien en een plan van aanpak te ontwerpen voor een toegankelijk en bruikbaar vrijetijdsaanbod op maat van je lokale context. Hierin verwerken we
verschillende elementen uit de voorgaande modules. Deze vorming is gebaseerd op de uitgangspunten van onze visietekst ‘Vrije tijd in de netwerkgemeente’, aangevuld met inzichten uit het Netwerk tegen Armoede.

Praktische info:

Voor wie

  • deelnemers die een beleids- of regiefunctie hebben rond vrije tijd (of één van de werkvelden binnen vrije tijd) 
  • de huidige of toekomstige regisseurs of trekkers van (boven)lokale netwerken vrijetijdsparticipatie of gelijkaardige netwerken.

Wanneer: op dinsdag 27 mei 2025, dinsdag 10 juni 2025 en dinsdag 17 juni 2025. Onthaal vanaf 9u, start om 9.30u tot 16.30u.

Waar: De vorming gaat door in Brussel. Verdere details volgen na inschrijving

Kostprijs: Voor deze 3daagse vorming betaal je 350 euro BTW exclusief  (een broodjeslunch is inbegrepen) 
Aantal deelnemers: maximum 20 deelnemers
Inschrijven: kan je via deze link doen tot en met vrijdag 16 mei 2025. Na 16 mei 2025 is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn. Let op: je schrijft je in voor alle 3 de dagen!
 

In samenwerking met Netwerk tegen Armoede
Begeleiding: Helene D’haeseleer, Bart Ketelslegers en Laura Van Raemdonck, Cindy Van Geldorp en Kevin de Pelsmaker. 

Voor meer info, gelieve contact op te nemen met Helene D’haeseleer (via het nummer 0478/58.55.56 of via helene [at] publiq.be)

Klaar om je impact te vergroten? Schrijf je in en bouw samen met ons aan een sterker netwerk en een toegankelijker vrijetijdsbeleid!