Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Beeldvorming van mensen met een beperking tegen het licht
item_left
item_right
Beeldvorming van mensen met een beperking tegen het licht
Hoe brengen media mensen met een beperking in beeld? Kunnen mensen met een beperking zichzelf hierin herkennen? Wat zeggen deze beelden over onze samenleving? Ontdek het in de Gentse bibliotheek De Krook tijdens de eerste 'Kraks@dekrook' van het najaar.
Praktische informatie
Waar? De Krook, hoofdingang, M. Makebaplein 1, 9000 Gent.
Wanneer? Dinsdag 18 september 2018.
Hoe laat? Deuren openen om 19u. Sprekers van 19u30 tot 21u00.
Inschrijven? Schrijf je hier gratis in!
Organisator? De Krook
Programma
Lezingen
Beeldvorming van mensen met een beperking in Vlaamse media
Susan Vertoont (UGent) en Tina Goethals (UGent)
Susan Vertoont (communicatiewetenschapper) en Tina Goethals (orthopedagoog) voeren allebei onderzoek uit naar de beeldvorming van mensen met een beperking in Vlaamse media. Dit doen ze het liefst in samenwerking met mensen met een beperking. Samen vertellen ze over hun visie, hun ingesteldheid en wat hen drijft in hun werk. Aan de hand van onderzoeksresultaten en recente voorbeelden tonen ze aan welke rol onze beeldcultuur speelt in de constructie van handicap en hoe belangrijk het is om handicap divers en genuanceerd in beeld te brengen.
Hoe herkenbaar vinden wij Tytgat Chocolat?
Susan Vertoont, Tina Goethals, Patrick Schelfhout, Tess Van Deynse, Gabria Vermeir, Maud Ysebaert
In het najaar van 2017 zond de Vlaamse zender Één de fictiereeks Tytgat Chocolat uit. Een unieke case voor wetenschappelijk onderzoek want nooit eerder vertolkten zoveel acteurs met een verstandelijke beperking hoofdrollen in een fictiereeks. Samen analyseerden onderzoekers met en zonder beperking de manier waarop Tytgat Chocolat handicap in beeld brengt. Dit deden ze door samen scènes, verhaallijnen en beelden af te toetsen op basis van herkenbaarheid tegenover eigen ervaringen en leefwereld. Op basis van die analyse ontwikkelden ze een schaal voor mediarepresentaties van handicap die ze met plezier voorstellen op de kraks-avond.
Mira Bryssinck vertelt over haar ervaringen als actrice in Tytgat Chocolat
Mira Bryssinck
Mira Bryssinck is theatermaker en -speler. Ze studeerde in 2016 af aan de drama opleiding van KASK Gent. Datzelfde jaar maakte ze de voorstelling Utopia in samenwerking met ontmoetingshuis Villa Voortman en gecoacht door Dirk Pauwels.
Mira werkte in het verleden samen met o.a. Dounia Mahammed in USOTROOP (2013), Marijke Pinoy in Zalig de Onwankelbaren (2015), Loes Swaenepoel en Tim Taveirne in Ohne Intuïtion ist ein Mensch in der Dunkelheit (2016). In het najaar van 2017 was Mira te zien in de tv-reeks Tytgat Chocolat.
Mira zoekt steeds de spanning op tussen taal en beeld binnen het menselijke beleven. Ze heeft een voorliefde voor absurd theater dat verbindt en vervreemdt in een steeds wisselende dynamiek.
Demo's
Iedereen Een Label
Greet Firlefyn - Vijftact
Labelen betekent een etiket op iemand kleven, iemand een stempel geven. Een label maakt iemand bijzonder, zichtbaar, maar tegelijk ook ‘anders’, ‘niet ideaal’.
Met ‘Iedereen een label’ willen we een brede discussie op gang brengen over etiketteren en over de gevolgen daarvan op in- en uitsluiting.
Meer weten? www.iedereeneenlabel.be
Handiwatch
Ann De Martelaer - GRIP
GRIP creëerde een interactieve website waarin ze reflecties geven rond beeldvorming van mensen met een beperking in de media.
Meer weten? www.handiwatch.be