Collegagroep 'Je organisatie kantelen naar interculturaliteit'

item_left

Collegagroep ‘Je organisatie kantelen naar interculturaliteit’

item_right

Collegagroep 'Je organisatie kantelen naar interculturaliteit'

Vormingstraject
Fri - 28/10/2022 - 09:30 to Fri - 02/12/2022 - 09:30

Socius, steunpunt voor sociaal-cultureel werk, is er voor alle civiele sociaal-culturele organisaties, initiatieven en mensen die zich ervoor inzetten. Op vrijdag 28 oktober en op vrijdag 2 december organiseert Socius online bijeenkomsten rond interculturaliteit.

Collegagroep ‘Je organisatie kantelen naar interculturaliteit’

Jouw organisatie bouwt mee aan een solidaire en inclusieve samenleving. Daarom streef je naar een wendbare organisatie op maat van en in een superdiverse samenleving. Je wil mensen met verschillende (culturele) achtergronden een plek geven in je werking. Dat gaat verder dan een meer divers publiek laten deelnemen aan jullie werking.  Een kanteling naar interculturaliteit vraagt een transformatie van beleidskeuzes tot organisatiepraktijk.

Of het nu gaat om de plaatsen waar we wonen, werken, leren of vrije tijd doorbrengen: solidariteit in superdiversiteit vereist van ons allemaal een engagement om het status quo in vraag te stellen en een transformatie van bestaande structuren te overwegen. (Schuermans et al., 2017, p. 32)

Wat mag je verwachten?

 • In een screencast worden de principes van dit transformatieproces op vier beleidsdomeinen toegelicht: visievorming, communicatiebeleid, medewerkersbeleid en praktijkontwikkeling.
 • Tijdens de online bijeenkomsten van deze collegagroep bakenen we leervragen af (voormiddag) en verwerken we die in een eerste intervisie (namiddag).
 • In de live bijeenkomst nemen we een dag de tijd om met het materiaal dat samen werd voorbereid de diepte in te duiken en geven we elkaar hierop feedback.
 • Door te leren van en met andere organisaties houden we rekening met de zoektocht die je organisatie al aflegde en de ruimte die de grootte van je organisatie biedt.

Wat neem je mee naar huis?

 • Kaders helpen je om kritisch naar het transformatieproces van je eigen organisatie te kijken.
 • Op twee dagen zet je stappen vooruit in het transformatieproces van je organisatie. Je ziet concrete kansen om nieuwe perspectieven in je organisatie binnen te brengen.
 • Als groep bepaal je zelf de leervragen en de insteek van deze uitwisseling. Het is een kans om met andere organisaties uit de sector stil te staan bij de kansen en de drempels die interculturalisatie jullie biedt.
 • Een oplossing voor een concreet probleem of een kritische blik op je vacatures? Een voorbereiding van een visieoefening met je eigen team? Netwerken om nieuwe mensen te zoeken voor jouw bestuursorgaan? Er is ruimte voor verschillende vragen en verhalen.

Praktisch

 • De vorming vindt plaats op vrijdag 28 oktober online via zoom (9u30-12u en 14u-16u30) en op vrijdag 2 december van 9u30 tot 16u30 in lokaal 0.A.13 van het Ellipsgebouw (Koning Albert II laan 35 in Brussel).
 • De deelnameprijs bedraagt 140 euro.
 • Het maximum aantal deelnemers is 12.
 • De begeleiding is in handen van silke.jamine [at] socius.be" rel="noopener noreferrer" target="_blank">Silke Jaminé. Je kan haar contacteren voor meer informatie.

Inschrijven

Via deze link.