Conferentie over collectieve actie van jongeren

item_left

foto(c)stampmedia

item_right

Conferentie over collectieve actie van jongeren

Studiedag
Wed - 08/05/2019 - 10:00 to 20:00

In 2016 deed Stichting P&V een projectoproep naar organisaties die werken met en voor jongeren. Het doel: jongeren en jongvolwassenen ervan bewust maken dat ze via collectieve actie persoonlijke problemen kunnen oplossen of wensen kunnen verwezenlijken. Op 8 mei rond Stichting P&V haar uitgebreid onderzoeks- en actieprogramma over collectieve actie van jongeren af met een conferentie in Bozar.

foto(c)stampmedia

Collectieve actie bij jongeren

Slechts 16 procent van de jongvolwassenen gelooft dat ze op het politieke systeem kunnen rekenen om hun problemen op te lossen of hun dromen te verwezenlijken. Dit gevoel van politieke vervreemding was duidelijk aanwezig bij de 2.000 geïnterviewde jongeren voor het boek 'Voorbij het narratief van neergang' van Mark Elchardus (2015).

Voor het grootste deel vertrouwen ze op zichzelf, hun familie en een beetje geluk. De politiek verliest echter haar zin als mensen niet beseffen dat een goede job, een comfortabele woning, een aangename buurt, veilige straten, degelijke zorgen als men ziek wordt,... heel sterk aan collectieve voorwaarden gebonden zijn.

Daarom lanceerde de Stichting P&V een meerjarenproject om jongeren te verzoenen met maatschappelijke betrokkenheid en het politieke systeem in het algemeen. De eerste fase was een oproep naar organisaties in de brede zin die werken met en voor jongeren. Organisaties ook die, vrijwillig en op collectieve manier, een project wilden opzetten om een oplossing te vinden voor een probleem waarmee de jongeren te maken kregen of om een droom te verwezenlijken. Dit op het vlak van werk, gezondheid, habitat, mobiliteit, onderwijs, enzovoort.

De algemene doelstelling: jongeren ervan bewust maken dat ze via collectieve actie, en in dialoog met andere actoren waaronder de (lokale) overheid en publieke instellingen, persoonlijke problemen kunnen oplossen of wensen kunnen verwezenlijken. Daarnaast hoopte de Stichting met dit project ook de politieke instellingen responsiever te maken voor de problemen en wensen van jongeren.

Acht laureaten hebben uiteindelijk een uitgebreide selectieprocedure doorstaan, waarvan vier Nederlandstalige en vier Franstalige. Zij kregen beurzen tussen de 10.000 en 50.000 euro, afhankelijk van het door hen gevraagde budget. De teams kregen tot eind 2018 de kans hun projecten te realiseren. Hierbij volgde Stichting P&V de projectontwikkeling van nabij op en bleef men de teams bijstaan met advies en expertise.

Op 8 mei 2019 sluit de Stichting P&V haar meerjarenproject af met een slotevent, waar de projectteams hun resultaten en opgedane kennis zullen presenteren.

De conferentie zelf

Op 8 mei 2019 organiseert de Stichting P&V om 10.00 uur een conferentie in BOZAR te Brussel die haar uitgebreid onderzoeks- en actieprogramma rond collectieve actie van jongeren afsluit. De conferentie is gratis, maar registratie is noodzakelijk.

Op het programma

10.00 - 10.30 uur: Verwelkoming

10.30 - 11.00 uur: Introductie

11.00 - 12.00 uur: Inspirerende sprekers

In de voormiddag delen enkele inspirerende sprekers hun ervaringen uit het werkveld met het publiek:

Lees hier de biografie van de verschillende sprekers.

12.00 - 13.30 uur: Lunch

13.30 - 15.30 uur: Workshops

In de namiddag stellen de acht laureaten en een aantal partnerorganisaties hun resultaten voor in verschillende workshops:

  • Hoe kunnen jongeren samen de buurt vormgeven?
  • Hoe kunnen jongeren beleid beïnvloeden?
  • Via welke manieren krijgen jongeren een stem en tools om een actie te ondernemen?
  • Hoe kunnen jongeren via sport tot collectieve actie worden aangemoedigd?

In dit document lees je meer over de inhoud van de workshops.

15.30 - 17.00 uur: Pauze

Daarna zorgen De Troubadours voor een muzikaal intermezzo en is er de mogelijkheid de expo van Next Generation, Please! in Bozar te bezoeken onder begeleiding van de jongeren zelf.

17.00 uur: ’s Avonds volgt een debat rond de revitalisering van collectieve actie bij jongeren, gemodereerd door Béatrice Delvaux van Le Soir en Han Renard van Knack. Gevolgd door een receptie.

Deelnemers aan het debat zijn:

Anne Muxel, Onderzoeksdirecteur en Professor Sociologie en Politicologie aan het CEVIPOF, Sciences Po te Parijs.
Gary Pollock, Professor en Hoofd Sociologie aan de Manchester Metropolitan University.

Praktisch

Adres:
Bozar - Rotonde Bertouille
Ravensteinstraat 23 
1000 Brussel

Opgelet: ingang via Baron Hortastraat, naast Cinématek.

Sprekers kunnen in het Nederlands, Frans of Engels praten. Er is simultane vertaling van het Nederlands en Frans naar het Engels.

De conferentie is gratis, maar registratie is noodzakelijk. Schrijf je in via deze link. Afzonderlijk inschrijven voor de dagconferentie en het avonddebat is mogelijk.

Meer informatie nodig over ‘My Future, Our Society’? Ga naar de website van de Stichting P&V of contacteer ons via email naar saskia.de.groof [at] pv.be of marie.delloye [at] pv.be.