Conflict Matters in Arts & Culture - 18 DECEMBER 2018 - VOLZET

item_left

Viv Lynch - Serpent People by Aanmitaagzi Company

item_right

Conflict Matters in Arts & Culture - 18 DECEMBER 2018 - VOLZET

Studiedag
Tue - 18/12/2018 - 09:30 to 17:00

Het debat over dekolonisering en democratisering van de kunsten verhit de kunsten- en culturele sector. Vanuit het idee ‘Conflict Matters’ omarmen en organiseren we in dit seminarie de discussie, het debat en het meningsverschil als hefboom om het transitieproces van de sector te versterken. Vandaag wordt op een gepolariseerde manier met conflict omgegaan waardoor velen onder ons begrijpelijk een conflictmoeheid ervaren. Maar Conflict does matter, is constructief, geeft impulsen aan de praktijk en zorgt voor een continue vernieuwing.

Viv Lynch - Serpent People by Aanmitaagzi Company

Save the date: 18 december 2018
Start - stop: 09.30 uur – 17.00 uur
Locatie: seminarieruimte UA, Klooster van de Grauwzusters
Adres: Lange Sint-Annastraat 7, 2000 Antwerpen (Locatie in Google Maps)

Programma

VOORMIDDAG (voertaal Engels)

In de voormiddag nodigen we sprekers uit die dieper ingaan op het belang van conflict en hoe we hier vanuit onze praktijk op kunnen inspelen. We benaderen het thema zowel vanuit de theorie als vanuit de praktijk met enkele concrete voorbeelden uit buiten- en binnenland.

  • Bernadette Lynch
    Dr. Bernadette Lynch (UK) is academicus en museumprofessional met vijfentwintig jaar ervaring in verschillende Britse en Canadese musea. Als adjunct-directeur van het Manchester Museum ontwikkelde ze een internationale reputatie met haar ethische en innovatieve participatieve praktijken. Ze heeft uitgebreide ervaring in het leiden van participerend actie-onderzoek met musea en specialiseert zich in betrokkenheid op en vanuit verschillende gemeenschappen.
     
  • Rachael Minott
    Rachael Minott (UK) is artieste en medewerker in het project ‘The Past is now’ in Museum of Birmingham. 'The past is now' onderzocht de relatie van de stad Birmingham met het Britse rijk. Op zijn hoogtepunt in 1922 dekte het Britse rijk een kwart van de wereld en regeerde het over meer dan 458 miljoen mensen. Vele mensen verloren hun leven of raakten ernstig getraumatiseerd. Dat verleden is niet voorbij. Het nalatenschap van het Britse rijk is vandaag nog steeds voelbaar in institutionele structuren en beïnvloedt zowel individuele als nationale identiteitszin.
     
  • Pascal Gielen
    Pascal Gielen is (BE) hoogleraar cultuursociologie, verbonden aan het Antwerp Research Institute for the Arts (ARIA).  Gielen is ook hoofdredacteur van de internationale boekenreeks Arts in Society. Zijn nieuwste publicatie gaat in op de commons: de culturele en natuurlijke hulpbronnen die toegankelijk zijn voor, en toegankelijk worden gehouden door, alle leden van een samenleving.

NAMIDDAG (voertaal Nederlands)

In de namiddag spelen we advocaat van de duivel en bepleiten auteurs / performers drie hete hangijzers in het debat vanuit verschillende invalshoeken.

De thema’s die aan bod komen zijn:

  • Het belang van artistieke vrijheid versus de grenzen ervan... met Elisabeth Severino Fernandes en Younes Van den brouck
  • Erfgoed? Behoud versus reset... met Carmien Michels en Gerardo Salinas
  • Institutionele structuren radicaal omgooien versus geleidelijke verandering... met Aïcha Cissé en Mohamed Barrie

Een panel van experten zoekt naar mogelijkheden om deze conflicten te overstijgen: met Rachida LamrabetJoachim Ben Yakoub en Evelyne Coussens.

De verdere invulling van het programma wordt later bekend gemaakt, maar zet 18 december alvast in uw agenda voor een dag vol conflict matters!

Voor wie? Cultuurprofessionals, studenten, kunstenaars, lokaal cultuurbeleid, museummedewerkers, andere geïnteresseerden...
Inschrijven: Conflict Matters is volzet!! Inschrijven is niet meer mogelijk
Kostprijs:
Standaardtarief 40 euro (standaardtarief) - 8 euro (reductietarief) - De inschrijvingsprijs mag je niet beletten deel te nemen aan deze studiedag. Kies integer voor het reductietarief of contacteer hiervoor info [at] fameus.be (subject: Reductietarief%20Conflict%20Matters) . Met reductietarief is het mogelijk cash te betalen aan het onthaal.

Conflict Matters in Arts & Culture is een initiatief van Fameus en kunstZ in samenwerking met Demos, Evens Foundation, Kif Kif en Universiteit Antwerpen
Organisatie in het kader van ‘Beyond Theater - Creative platform for professional skills’ Co-funded by the Creative Europe Program of the European Union

Attachments: 

PDF icon conflict_matters.pdf