De Ambrassade organiseert een masterclass over diversiteit in het jeugdwerk

item_left

foto(c)Stampmedia

item_right

De Ambrassade organiseert een masterclass over diversiteit in het jeugdwerk

Studiedag
Thu - 17/01/2019 - 10:00 to 16:30

Op donderdag 17 januari organiseert De Ambrassade de masterclass #KrachtvanDiversiteit. De focus ligt op het organisatiebeleid van jeugdwerkorganisaties. Hoe zorg je ervoor dat je een sterk diversiteitsbeleid uitzet in je eigen werking, dat gedragen is door al je collega's en je vrijwilligers? Hoe begin je aan zo een beleid? En hoe krijg je dat helemaal ingebed in je organisatie? Dat zijn vragen die beantwoord worden tijdens de masterclass.

foto(c)Stampmedia

Programma:

10u - 10u45: Korte uiteenzettingen

Sabrine Ingabire (°1995) is geboren in Rwanda en naar België gevlucht toen ze vier was. Ze groeide op tussen Brussel en Vlaanderen. Sabrine schrijft al heel haar leven: ze schreef een boek op haar veertiende en leverde in 2018 een bijdrage aan de bloemlezing Zwart (Atlas Contact). Ze is columniste, freelance journaliste, mensenrechtenactiviste en public speaker: ze behandelt thema’s als (on)recht, maatschappelijke problematieken en (zelf)liefde. Sabrine studeert rechten in Brussel en is jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Ze schrijft in eigen naam. Sabrine komt reflecteren rond machtsverhoudingen, bondgenootschap en waarom je meer diversiteit rond de tafel moet krijgen. 
 
Landry Mawungu, directeur van het Minderhedenforum, neemt ons mee in de maatschappelijk vraag rond interculturalisatie, het aanbod en de opdracht van het Minderhedenforum hierin. Het Minderhedenforum geeft de etnisch-culturele verenigingen in Vlaanderen en Brussel en mensen met een migratieachtergrond een stem. Als netwerkspeler brengt het Minderhedenforum zijn leden samen en construeert gezamenlijk een brug naar overheid en externe spelers. Hiermee wil het Minderhedenforum beleidsmakers op verschillende niveaus informeren, overtuigen en impact op het beleid verwerven, op weg naar een open, democratische en solidaire samenleving.

10.45 uur - 11.00 uur: Pauze

11.00 uur - 12.30 uur: Panel gesprek

Een panelgesprek sluit de voormiddag af. Volgende thema’s uit de visienota diversiteit in/en het jeugdwerk komen aan bod: ‘van de niche naar de kern’ of ‘van welkom zijn tot volwaardig participeren'.

12.30 uur - 13.30 uur: Lunch 

13.30 uur - 16.30 uur: Workshops

In de namiddag krijg je handvatten en tools aangereikt door organisaties die dag in dag uit rond organisatiebeleid werken.

  • (Diversiteit)beleid - Hoe maak je concreet werk van een diversiteitsbeleid in je organisaties? Wanneer je kiest als organisatie om te werken rond diversiteit, dan wordt het een organisatiekeuze. Deze keuze zal gevolgen hebben voor het personeelsbeleid, vrijwilligersbeleid, de samenstelling van je bestuurders, enzovoort. Tijdens deze workshop gaan de deelnemers na hoe je dit best aanpakt. Ze overlopen een stappenplan dat je begeleidt naar een concreet diversiteitsbeleid. En ze bekijken voorbeelden uit andere sectoren.
  • Veranderingsprocessen - Jij begrijpt de nood aan een diversiteitsbeleid, nu de rest van je organisatie nog! Hoe zorg je ervoor dat jullie niet vastlopen op deze verandering? Hoe creëer je een draagvlak? Tijdens deze workshop krijg je concrete handvatten aangereikt om een geslaagd veranderingsproces binnen jouw organisatie te lopen. De workshop zoomt in op ratio, emotie en gedrag. Drie sleutelelementen voor een succesvolle verandering binnen organisaties. De workshops wordt gegeven door hans Lamberts van Streetwize.
  • Laat je inspireren! Deze sessie wordt opgedeeld in 2 delen. Deelnemers worden na het volgen van het eerste deel toegeleid naar de tweede sessie.
    • Deel 1: Minderhedenforum – sCan&Do is een meerjarig traject op maat van kunst- en cultuurorganisaties, waarbij aan de hand van grondige analyse, individuele begeleiding, teamsessies e.a. wordt gewerkt aan de duurzame interculturalisatie van de organisatie. De workshop wordt gegeven door Mathieu Charles van het Minderhedenforum.
    • Deel 2: Uit de Marge – FUSION TEAM  - De naam 'FUSION TEAMS' verwijst naar het idee van complementariteit binnen teams en de overtuiging dat diversiteit een organisatie sterker maakt. De ‘U’ is als in ‘you’ en verwijst naar de werknemer als individu, naar teams van individuen, met elk hun eigenheid waarvan het samenspel ‘diversiteit’ heet.

Praktisch

Organisator: De Ambrassade

Wanneer: 17 januari 2019

Start-Stop: 10:00 uur - 16:30 uur

Waar: Muntpunt, Munt, Brussel

Deelnameprijs: 30 euro (sociaal tarief) - 50 euro (standaardtarief) - 75 euro (solidariteitstarief)

Inschrijven: via deze link.

Beeld: Stampmedia - CC BY 2.0