Dialoogdag 'Inclusie in de 20'

item_left

Afbeelding: een kleine diverse groep is in gesprek aan tafel

item_right

Dialoogdag 'Inclusie in de 20'

Studiedag
Tue - 24/05/2022 - 09:30 to 16:30

Beeld: via SolStock

‘Inclusie in de 20’ is een dialoogdag over inclusie in de vrije tijd van jongvolwassenen en schoolverlaters met een handicap. Zij laten hun stem horen, want voor hen is het vrijetijdsaanbod veelal te veraf, letterlijk en figuurlijk. 

Er bestaat een mooi vrijetijdsaanbod voor (jonge) mensen met een beperking. Maar de kansen om aan te sluiten op het reguliere vrijetijdsaanbod blijven te beperkt. Daardoor is keuzes kunnen maken in je vrije tijd vaak niet mogelijk. 

Op deze dag bekijken we hoe je als organisatie kan schakelen naar een inclusieve werking. Via inspirerende praktijkvoorbeelden bieden we weerwerk voor de aarzeling en excuses die inclusie in de vrije tijd alsnog tegenhouden. 

We zoeken de dialoog op met jongvolwassenen. Op die leeftijd nemen veel jongeren een engagement op als leiding, animator, coach of een andere rol als vrijwilliger. Wie een beperking heeft zet die stap veel minder vaak. Ook die kans willen we maximaliseren, dus gaan we er gericht op in. 

Wat:  

Ontdek hoe je met jouw organisatie kan schakelen richting inclusie van personen met een handicap. Inspirerende praktijken en getuigenissen komen aan bod. Leer organisaties kennen met expertise en een ondersteunende dienstverlening.  

Samen gaan we in dialoog met initiatieven die inzetten op inclusie en jongvolwassenen met een handicap. We maken tijd voor je aarzeling en twijfel om je zo tot de volgende stap te inspireren. Twee uitdagingen staan centraal:   

  • Inclusief zijn: hoe zorgen we daarvoor? Hoe stappen we over drempels tot deelname heen, hoe zorgen we voor toeleiding en betrokkenheid van de deelnemers, welke ondersteuning is er en waar vind je die? Welke rol is er voor organisaties en het beleid weggelegd?  
  • Betrokkenheid en doorgroeimogelijkheden als vrijwilliger: waardering en maatwerk zorgen voor duurzame betrokkenheid. Hoe doe je dat? Wat is de rol van de organisatie, het beleid en de context van de jongere? 

Ervaringsdeskundigen voeden de dialoogtafels die gericht zijn op aanbieders en ondersteuners van cultuureducatie- en participatie, sport, jeugdwerk en het brede sociaal-cultureel volwassenenwerk. 

Voor wie:

Voor iedereen die mee de schouders zet onder inclusie in cultuur, jeugdwerk en sport: van voorvechters tot twijfelaars, van doeners tot denkers, van organisaties tot lokale besturen.  

Datum: dinsdag 24 mei 2022 

Start - Stop: 09.30 uur - 16.30 uur

Waar: Maison de la Poste - Tour & Taxis. Picardstraat 5/7, 1000 Brussel 

Bereikbaarheid: Op wandelafstand van het station Brussel Noord; gratis shuttle dienst via uitgang Simon Bollivard naar parking van Tour & Taxis (Picardstraat 13) - ingang: Gare Maritime, Picardstraat 7  

Deelnemen: 20 euro sociaal tarief - 60 euro standaard tarief - 100 euro solidariteitstarief - Je kan zelf kiezen welk tarief het best bij jou past.
In alle tarieven zit een lunch inbegrepen.

Inschrijven: Dit kan via het formulier onderaan deze pagina tot en met donderdag 19 mei 2022. Na 19 mei is jouw inschrijving definitief en is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen als je er zelf niet meer bij kan zijn.

Voor de bescherming van alle aanwezigen: we houden rekening met de op dat ogenblik geldende richtlijnen zoals beschreven in de 'Coronagids voor sociaal-cultureel volwassenenwerk en amateurkunsten' om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Daarom bewaren wij achternaam, voornaam, e-mailadres en telefoonnummer van de deelnemers minstens 30 dagen om contact tracing mogelijk te maken. We vragen ook aan de deelnemers om ons op de hoogte brengen als ze binnen 14 dagen na onze activiteit ziek zouden worden.

Organisatie: Demos vzw

Info rond het programma, toegankelijkheid of assistentie? Contacteer Turid Sintobin via turid.sintobin [at] demos.be

Programma:

09.30 uur: Onthaal  

10.00 uur: Plenum met

  • Beno Schraepen: onderzoeker en docent aan de AP Hogeschool, schrijver van het recente 'Excluses. Wat uitsluiting doet met mensen.' 
  • Circus zonder handen: inclusie overstijgt doelgroepen. Over context – en buurtgericht werken, laagdrempeligheid en groeiperspectieven

12.30 uur: Lunch en netwerkmoment 

13.30 uur: Dialoogtafels met

  • Westhoek Vrije Tijd Anders: begeleidt jongeren en volwassenen met het vermoeden van een beperking. Over ruimte maken voor vrijwilligers en maatwerk
  • Hanne: lid van een G-voetbalploeg en volgt een traject via Brake Out over vertrouwen opbouwen en gelijkwaardigheid
  • Chiro Vlaanderen: over de stappen richting een inclusieve jeugdwerking - van deelnemer tot leiding
  • HandiKNAP (Groep INTRO): ervaringsdeskundigen over drempels benoemen en wegwerken
  • Mixar Rugby: een inclusieve sportploeg. Over vraag en aanbod verbinden, basisvisie en netwerken opbouwen
  • Pasform: ervaringsdeskundige Ellen over de verschillende aspecten van inclusie
  • Autisme Leeft: in gesprek met Dries, vrijwilliger en lid van jeugdwerking de Spetters

15.45 uur: Slotbeschouwingen en netwerkmoment 

Volg deze webpagina en onze nieuwsbrieven en sociale media voor updates van het programma. 

Dit event wordt georganiseerd met de steun van stad Brussel.

inschrijven

Er zijn 3 tarieven. Je kan zelf kiezen welk tarief je wenst te betalen: - Het standaard tarief: Dit is de prijs die we standaard vragen voor ons aanbod. - Het sociaal tarief: Dit is een sterk verlaagde prijs die de financiële drempel moet helpen verlagen. - Het solidariteitstarief: Dit is een verhoogde prijs, die het mogelijk maakt om deelnemers met minder middelen te laten deelnemen aan ons aanbod.
Lees in onze privacyverklaring hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor een evenement.