Dialoogtafels: ethisch kader over jeugdwerk en media

item_left

item_right

Dialoogtafels: ethisch kader over jeugdwerk en media

Debat
Tue - 27/03/2018 - 09:00 to 13:00

Hoe kunnen jeugdwerkers op een ethisch verantwoorde wijze met media-aandacht omgaan? Hoe kunnen jeugdwerkers maximaal bescherming bieden aan jongeren? Heeft jeugdwerk een scherp ethisch kader? Wat zijn ‘good practices’? Op 27 maart 2018 houden D’Broej, Odisee en KULeuven een workshop met dialoogtafels rond dit thema.

Sinds de aanslagen van Parijs en Brussel heeft de media-aandacht voor jongeren met migratieachtergrond zich aangescherpt. Journalisten en documentairemakers strijken neer op straten en pleinen of kloppen aan bij jeugdhuizen. Ze willen quotes, een interview, beelden, een verhaal van jongeren. Jongeren en jeugdwerkers ervaren die interesse vaak als een kans en een bedreiging. Enerzijds kunnen ze hun stem in de media kwijt. Anderzijds weten ze niet hoe ze door de journalistieke redactie zullen worden geframed. Soms leiden jongeren ook echt schade door de mediabeelden en berichtgeving. In tijden van terreur staan politie en justitie erg scherp. Sommige uitspraken leiden tot een ondervraging en het schaduwen van jongeren.

Interesse in een dialoogtafel hierover? Op 27 maart 2018 organiseren D’Broej, Odisee en KULeuven hiervoor een workshop met lunch en dialoogtafels.

Praktisch:

Plaats: Romerozaal (room 2.10),  Sint-Michielsstraat 2-4, 3000 Leuven.

Toegang is gratis. Inschrijving kan met een mail naar mattias.debacker [at] kuleuven.be. De workshop vindt plaats in verschillende talen. Gelieve je voorkeurstaal aan te geven bij je inschrijving.

Programma:

09.00 uur: Welkom             

09.30 uur: Algemene inleiding     

10.00 uur: Ronde tafels (in Nederlands, Frans, Engels)      

12.00 uur: Lunch

 

Beeld: Aaron Guy Leroux - mediaCC BY-NC-ND 2.0