DIP#2: Tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

item_left

item_right

DIP#2: Tweede editie DIT IS PARTICIPATIE

Studiedag
Wed - 11/09/2019 - 15:00 to 22:00

Beeld: door fotograaf Aili Maruyama / bewerkt door Françoise Albertyn

Met DIT IS PARTICIPATIE (DIP) biedt Demos een forum aan mensen die straf bezig zijn in cultuur, jeugd of sport en de kaart trekken van groepen en praktijken die in onze samenleving ondervertegenwoordigd of ondergewaardeerd zijn. Voor de tweede DIP meetup op 11 september werken we met Nora Ed-Daoui en Naoual Saddiki van Renescitia en met Mohamed Meftah van Buurtsport Mechelen.

Deze drie curatoren stellen een programma samen waarvan zij zeggen ‘DIT IS PARTICIPATIE’. Het wordt een dag vol dialoog, kennismaking en toonmomenten. Tegelijk zoeken we een betere ondersteuning van ondervertegenwoordigde of ondergewaardeerde praktijken. Plaatsen zijn beperkt, dus schrijf je gauw gratis in vóór 8 september. Lees meer hieronder.

Waarom een DIP meetup?

Participatie is hip en we doen het allemaal, toch? Het staat in de subsidiecriteria, het duikt op in projecten, maar of dat dan allemaal echt werkt is soms de vraag. Tegelijk broeit er onder de radar heel wat sterk en onzichtbaar terreinwerk dat te weinig gezien wordt. Daarom organiseren we sinds 2018 jaarlijks een 'DIT IS PARTICIPATIE' meetup. De locatie van deze meetup is dit jaar in Mechelen. Bekijk het programma hieronder.

Programma:

 • 15.00 uur: Welkom met receptie
 • 15.30 uur: Introductie
 • 15.45 uur: DIP verdiepingsprogramma’s. Drie curatoren stellen zelf een programma samen waarop je kan intekenen. Dit geeft deze keuzemogelijkheid:
   
  • Programma 1. Een duik in het werk van Mohamed Meftah. ​​​
   Mohamed timmert al 19 jaar aan de buurtsportmethodiek in Mechelen. En dat zetten we in deze sessie in de verf. Na een gezamenlijke introductie trekken we in groepen de straat op en gaan we in dialoog met mensen die vanop eerste lijn betrokken zijn bij het Mechelse buurtsportverhaal: buurtsportcoaches, vrijwilligers, een getuige van het eerste uur,... Samen gaan we in gesprek over het buurtsport van toen, nu en de toekomst. Dit programma is specifiek gericht op professionals die meer informatie willen over vorming (op maat), emanciperend vrijwilligerswerk en de kracht van netwerken.
    
  • Programma 2. Sociale ondernemers meetup.
   Nora en Naoual zijn stichters van Renescitia, een talentenbureau voor jongeren met een ambitie. Ze merken op dat veel sociale ondernemers steun zoeken: een participatieve kunstpraktijk die net is opgestart, een sociaal-sportieve praktijk die de weg niet vindt in een ondoorzichtig subsidielandschap, een zelforganisatie die zoekt naar mogelijke sponsors, etcetera. Wie op dit programma intekent krijgt een ondersteuningspakket voor organisaties of individuen wiens praktijk dagelijks moet overleven. Via inspiratiesessies krijg je input over fondsenwerving, crowdfunding en subsidiedossiers. Je leert boeiende sponsors kennen en je stapt buiten met een adresboek vol contacten die iets voor jouw praktijk kunnen betekenen.
 • 18.30 uur: Samen eten
 • 19.30 uur: DIP Show - Geprogrammeerd door Renescitia met onder andere een panelgesprek tussen jongeren en beleidsmakers, praktijkverhalen, mode, muziek, demo’s en andere acts.
 • 21.00 uur: DIP Closing act

Praktisch:

Wat: Trefdag rond cultuur-, jeugd- en sportparticipatie
Voor wie? Iedereen die met cultuur-, jeugd- of sportparticipatie bezig is en zich graag wil laten inspireren
Datum: woensdag 11 september 2019
Start-stop: 15.00 uur – 21.30 uur
Waar: Cultuurcentrum Mechelen (meer over deze locatie)
Bereikbaarheid: 15 minuten wandelafstand van het treinstation Mechelen
Inschrijven: kan gratis hieronder tot en met 7 september 2019.
Meer info? Neem contact op met Pieter Smets via pieter.smets [at] demos.be of 0474 649 840

DIP#2 is een samenwerking tussen Demos vzw, Buurtsport Mechelen en Renescitia. We krijgen daarbij ook gewaardeerde ondersteuning van de Afdeling Kunst & Cultuur en Sport van de Stad Mechelen.

inschrijven

De maaltijd bestaat uit een buffet.
Met een 'ja' kies je voor een inschrijving voor onze nieuwsbrief. Je kan in onze privacyverklaring lezen hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor evenementen zoals DIP.
Hou de ctrl of cmd toets in om meerdere nieuwsbrieven te kiezen.