Documentaire La Rose Blanche over het laatste Griekse volkscafé in Molenbeek

item_left

item_right

Documentaire La Rose Blanche over het laatste Griekse volkscafé in Molenbeek

Tue - 22/10/2019 - 19:00 to Tue - 05/11/2019 - 14:00

Het Molenbeekse café ‘La Rose Blanche’ is al bijna 50 jaar in handen van de Karassavidis-familie. Hun grootouders, afkomstig uit het Zwarte Zeegebied in huidig Turkije, werden gedwongen hun geboortegrond te verlaten. Deze ‘Pontische Grieken’ maakten deel uit van de 1,5 miljoen Griekse vluchtelingen aan het begin van de 20ste eeuw.

Poli Roumeliotis en Kris Kaerts draaiden een documentaire over ‘La Rose Blanche’ en schreven er een boek over, waarin erfgoed, participatie en migratie samenkomen. Tijdens dit avontuur kwamen ze in contact met de Turkse schrijver Omer Asan en zijn uitgeefster Sebnem Arslan.

Omer Asan heeft roots in het Zwarte Zeegebied en schreef de verhalenbundel ‘De Kemençe van Nikos’ die handelt over de pijnlijke scheiding van dorpsgemeenschappen die dezelfde cultuur delen.

Sebnem Arslan studeerde Griekse literatuur in Griekenland en besloot het boek te vertalen in het Grieks en uit te geven.

Beiden komen aan bod in de documentaire over café La Rose Blanche. Een mooi voorbeeld van hoe culturen over trauma’s heen weer kunnen samenkomen vanuit een besef van gedeeld erfgoed.

De première van de documentaire 'La Rose Blanche' gaat door in Cinema Palace op donderdag 24 oktober 2019.
Op dinsdag 22 oktober organiseert Muntpunt een gesprek met bovenstaande gasten, gemodereerd door Meryem Kanmaz. Meer info vind je hier.
Op 27 oktober of 5 november kan je je inschrijven voor de wandeling 'Van Zwarte Zee tot Zwarte Vijvers'. Schrijf je hier in.