IMPAKT: online maandprogramma over participatieve kunstpraktijken

item_left

item_right

IMPAKT: online maandprogramma over participatieve kunstpraktijken

Tue - 04/05/2021 - 16:00 to Fri - 04/06/2021 - 16:00

Foto: deKoer - © Leontien Allemeersch

IMPAKT is een onderzoek van HOGENT over de sociale en culturele impact van participatieve kunstpraktijken. Van 4 mei tot en met 4 juni 2021 kan je kennismaken met dit onderzoek via een online maandprogramma, met ook fysieke sporen in de Krook in Gent. Het onderzoek kwam tot stand in samenwerking met partners (UGent, Demos, de Koer, TAAT en De Krook) en artistieke praktijken.

Participatieve kunstpraktijken zijn de laatste jaren alomtegenwoordig. Meer en meer artistieke en culturele praktijken nodigen mensen in de ruimtelijke context uit om deelgenoot te worden en zo het werk mee te maken en betekenis te geven. Het zijn hybride praktijken die zich bewegen tussen het artistieke, sociale en ruimtelijke terrein. Ze weten dit tussengebied ook te bespelen om structurele ongelijkheden en machtsverhoudingen in vraag te stellen.

De coronacrisis heeft heel wat kwetsbare, ongelijke posities en scheidingslijnen in de samenleving – waaronder ook in de culturele sector – extra op scherp gesteld. Zo zijn er de precaire werkomstandigheden en breuklijnen tussen instellingen en projecten, centrum en marge, top-down en bottom-up processen, monocultureel denken en hybriditeit aan symbolentalen. De vraag naar de maatschappelijke rol en betekenis van kunst en cultuur lijkt meer dan ooit centraal te staan.

Het onderzoek

Het project IMPAKT van HOGENT onderzoekt de sociale en culturele impact van participatieve kunstpraktijken. Impact onderzoeken ze als een open notie die zich uitkristalliseert doorheen de praktijk. In de studie brengen ze een grammatica van impact in kaart, om deze processen van impact in en vanuit participatieve kunstpraktijken te kunnen interpreteren, maar ze ook verder te laten resoneren, voortleven en doorontwikkelen.

Online maandprogramma

In de maand mei 2021 kan je deze elementen van sociale en culturele impact van participatieve kunstpraktijken komen ontdekken en betekenis geven via een online programma:

  • 4 mei 2021: opening – met: An Van den Bergh (Demos), Breg Horemans (TAAT), Leontien Allemeersch (de Koer), Siebren Nachtergaele, Griet Verschelden en Tine Vanthuyne (HOGENT)
  • 6 mei 2021: performance door Building Conversation – een onmogelijk gesprek over impact
  • 1 juni 2021: impact revisited – met Anneke Tonen (productieplatform SoAP Maastricht), Hanka Otte (Universiteit Antwerpen), Erwin Jans (AP Hogeschool), Kris Rutten (UGent) en Sven De Visscher (HOGENT)

De fysieke sporen van het online programma zullen ook terug te vinden zijn op de werktafel van IMPAKT in de agora van bibliotheek De Krook in Gent.

Ontdek het programma, tickets en documentatie via deze website.
Instagrampagina: impakt.gent
 

IMPAKT is een onderzoeksproject van HOGENT (eCO-CITY, Sociaal Werk), in samenwerking met partners (UGent, Demos, de Koer, TAAT en De Krook) en artistieke praktijken.