Inspiratiedag Drempelloze Vlaamse Meesters

item_left

foto(c)Hof_Van_Busleyden

item_right

Inspiratiedag Drempelloze Vlaamse Meesters

Studiedag
Mon - 01/10/2018 - 09:30 to 16:30

Op 1 oktober nodigt het Netwerk Iedereen Verdient Vakantie je uit voor een Inspiratiedag rond drempelloze Vlaamse Meesters. De Vlaamse Meesters: ze hebben wereldwijd een grote faam. Toch vindt ook in Vlaanderen nog niet iedereen de weg naar de musea. Deze dag wil je verwonderen, inspireren en prikkelen: cultuur kan een belangrijke hefboom zijn in het leven van mensen.

foto(c)Hof_Van_Busleyden

's Ochtends stelt het netwerk een workshop voor met theater gemaakt én gebracht door vakantiegangers van het netwerk. De workshop moet de talloze sociale organisaties uit het netwerk helpen om cultuur bespreekbaar te maken bij hun doelgroep. In de namiddag tonen de organisatoren via een aantal inspiratiesessies hoe culturele instellingen nu al aan de slag gaan en hoe zij met sociale organisaties op spannende en inspirerende manieren samenwerken in Vlaanderen & Brussel. Partners uit musea hebben de mogelijkheid om enkel bij het namiddaggedeelte aan te sluiten.

Op het programma

9:30 Onthaal op 3 locaties

10:00 Start opvoering + workshop

12:30 Lunch (Rubenianum)

13:30 Start namiddagprogramma (Rubenianum)

1. Middelheim: een open museum

Of het nu om kinderen van het Kiel, mensen met dementie of mensen in armoede gaat, het Middelheimmuseum gaat voor een veelzijdige (ipv open) publiekswerking waarbij kunst, natuur en beweging een plek krijgen.

2. De Filmverteller

Van je aanbod een levende & laagdrempelige levende brochure voor je moeilijker te bereiken doelgroepen maken, daar komt vzw Doedeskaden ons graag meer over vertellen.

3. Iedereen verdient cultuur

Een vereniging waar armen het woord nemen uit het Netwerk Tegen Armoede vertelt ons over het reilen en zeilen van haar cultuurwerking en het verschil dat cultuur en vrije tijd kan maken in het leven van iemand in armoede.

4. De Museumpas: win voor iedereen?

Museumpassmusées gelooft in een win-win project, zowel voor alle bezoekers die voor minder geld naar meer musea kunnen gaan, als voor musea die meer bezoeken en opbrengsten kunnen genereren.  

5. Op stap met het Davidsfonds.

Het Davidsfonds ontwikkelt een aanbod voor ‘Iedereen Verdient Vakantie’. Johan Smeuninx vertelt ons wat zijn organisatie daar tot nu toe zoal uit leerde.

6. Culturele babbelbeelden

In deze workshop gaat het Steunpunt Vakantieparticipatie op zoek naar een visuele manier om mensen over cultuur aan het praten te krijgen.

7. Familie in het Hof

Of het nu via hoorspelen of een heus familieparcours is, in museum Hof van Busleyden zijn families meer dan welkom.

8.  Kunst in vele handen

Tijdens het recente participatieve kunstenfestival ENTER BXL onderzocht Dēmos diverse formats om burgers mede-eigenaar te maken van de cultuurpraktijk, van creatie tot en met programmatie.

9. Sessie over werken met maatschappelijk kwetsbare jongeren

Spreker wordt nog bevestigd.

10. Sessie over toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking

Spreker wordt nog bevestigd.

16:30 Afsluiter

Praktisch

De inspiratiedag is gratis.

Inschrijven kan via deze link.

Het netwerk 'Iedereen verdient vakantie' organiseren de theaterworkshop op 3 toegankelijke plekken in Antwerpen centrum. Enkele dagen voor 1 oktober (ten laatste op 28 september) ontvang je van hen het adres waar jij verwacht voor jou theaterworkshop. Achteraf komen alle deelnemers samen in het Rubenianum voor de lunch en de workshops.

Heb je vragen over deze inspiratiedag (praktisch, inhoudelijk, toegankelijkheid,...) mail gerust naar: 
seppe.dams [at] iedereenverdientvakantie.be of jeroen.marijsse [at] iedereenverdientvakantie.be