Internationaal festival ExploreZ verbindt kunst en sociale impact

item_left

item_right

Internationaal festival ExploreZ verbindt kunst en sociale impact

Voorstelling
Sun - 23/09/2018 - 16:00 to Sun - 30/09/2018 - 22:00

Van 23 tot en met 30 september 2018 vindt het ExploreZ festival plaats in Amsterdam en Den Haag met als thema De Vrije Stad/Vrijheid in mijn Buurt. Het internationale Festival ExploreZ is het multidisciplinaire festival dat kunst en sociale impact met elkaar verbindt, zowel op lokaal als internationaal niveau. Het festival bestaat uit producties die worden ontwikkeld samen met (inter)nationale makers, jonge makers en stadsbewoners.

Op woensdag 26 september speelt 'The Great Cities Under The Moon', een muzikale voorstelling van het wereldberoemde Odin Teatret naar traditie van Bertolt Brecht. De maan volgt de brandende steden onder zich, van de metropolen van Europa tot die van Klein Azië. Tot nu toe heeft Odin Teatret 77 voorstellingen gemaakt die gespeeld zijn in 66 landen, op alle continenten, grote festivals, in beroemde theaters, maar ook in de wijken, steden op straat, plein en zelfs in de jungle. Na twintig jaar is Odin Teatret terug in Nederland. Sinds de oprichting in 1964 heeft Barba ruim 70 producties geregisseerd, waarmee hij vele internationale prijzen won. Hij vertelt voorafgaand aan de voorstelling in een interview met Emile Schra over zijn levenswerk waar uitwisseling en culturele diversiteit centraal staan en over zijn visie in relatie tot de jonge generatie makers. Meer info over deze voorstelling vind je hier.

Op donderdag 27 september neemt Dēmos vzw deel aan het debat 'Kunst en Maatschappij in Transitie' in Den Haag. Hoe creëer je een inclusief werkproces met een overtuigend artistiek eindresultaat? Deze vraag is het startpunt voor een bijeenkomst over ‘inclusief makerschap’. Deelnemende gasten: Ricky Middendorp (directeur Laaktheater), Stephanie Hermes (programmahoofd wijkcultuur Laaktheater), Karolina Spaić (ZID Theater & ExploreZ Festival), Willem van der Craats (Bureau Point), Dutch Culture, Laaktheater, Shida Khizou - Nederland, Teatr Brama - Polen, Omma Studio Theater (Griekenland), An Van den Bergh (DEMOS / ENTER festival België) Pod Theater (Servië), Osni Seye (Italie), Moderator: Lenne Koning. Meer info over dit debat vind je hier.

Festival ExploreZ wordt geproduceerd en vormgegeven door het ZID Theater uit Amsterdam. Curator is artistiek leidster Karolina Spaic. Daarnaast toont het festival voorstellingen van internationale gezelschappen, zijn er debatten, workshops en is er een internationale conferentie.

Het festival vindt plaats in theaters als ZID Theater, Theater de Meervaart, Podium Mozaiek, maar ook op buitenlocaties als het Rembrandtpark, in de wijken van Stadsdeel West en Nieuw-West en in Pakhuis de Zwijger, Westside en op locaties van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

ExploreZ is een evenement van Caravan Next – een grootschalig Social Community Theatre-samenwerkingsproject dat professionele kunstenaars verbindt met gemeenschappen en lokale burgers. Van september 2015 tot februari 2019 creëert een enorm netwerk van Europese theaterorganisaties en culturele instellingen Social Community Theatre-evenementen in 16 verschillende Europese landen. Het project wordt medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie. Lees hier meer over Caravan Next.