Warning message

Submissions for this form are closed.

Kom naar de DIP follow-up in de Zomerfabriek!

item_left

item_right

Kom naar de DIP follow-up in de Zomerfabriek!

Debat
Thu - 08/11/2018 - 15:00 to 19:00

Op donderdag 8 november 2018 organiseren Demos en de Zomer van Antwerpen/Zomerfabriek een DIP-follow-up, in navolging van de meetup Dit is participatie (DIP#1).

Beeld: Pavel P. - Tires and LadderCC BY 2.0

Tijdens DIP#1 arrangeerde Elisabeth Severino Fernandes een ontmoeting tussen de voornamelijk witte professionals in jeugdwerk, cultuur en sport en de groeiende groep van kunstenaars, jeugdwerkers en sportactoren van kleur. Die laatsten stampen hun eigen praktijken en netwerken uit de grond, eerder ‘ondanks’ dan ‘dankzij’ de gevestigde systemen. Dit klinkt herkenbaar voor vele mensen en praktijken die ondervertegenwoordigd of ondergewaardeerd zijn in cultuur, jeugd en sport.

Vanuit een fundamentele rechtenbenadering steunt Demos deze groeiende groep ruimteclaimers. We geloven dat een gelijk speelveld en herverdeling van macht noodzakelijk zijn als cultuur, jeugdwerk en sport willen bijdragen tot een open en meer rechtvaardige samenleving.

DIP#1 was een uitnodiging naar cultuur-, jeugd- en sportprofessionals om te luisteren naar deze standpunten van onderuit en zich te verdiepen in de materie van de ruimteclaimers. Het werd een confrontatie die tot gemengde reacties leidde, maar niet onberoerd liet. Kort na DIP#1 bracht Citylab op vraag van Demos de brochure ‘Macht Herverdelen’ uit, als middel om beter te verwoorden hoe we naar gelijkwaardigheid kunnen streven door macht te herverdelen.

Luisteren en zich verdiepen is één ding. Maar we zien nood aan meer. Uiteindelijk draait het om tastbare veranderingen en nieuwe samenwerkingen die niet alleen mensen van kleur maar álle mensen en praktijken ten goede komen die vandaag in cultuur, jeugd en sport nog ondergewaardeerd of ondervertegenwoordigd zijn. In een democratische samenleving gaan ruimte maken en ruimte claimen hand in hand. En daarvoor deze tweede ontmoeting.

Op het programma

We voorzien een warm welkom door Elisabeth Severino Fernandes en inspirerende opener door Samira Saleh.

Daarna laten we het eerste deel van de agenda bewust open. Aan de hand van enkele werkvormen laten we het aan de aanwezige deelnemers om te bepalen hoe de ontmoeting en de samenwerking eruitziet tussen mensen die actief ruimte claimen en mensen die ruimte (willen) maken voor nieuwe stemmen en praktijken. Waar willen jullie het met elkaar over hebben? Hoe zorgen we ervoor dat deze beweging gevoed wordt en effectief leidt tot meer democratie in cultuur, jeugd en sport? Die vragen beantwoorden we samen en hoeven zeker niet te leiden tot een flauw compromis.

Wie liever meer input heeft, kan gelijktijdig luisteren naar Duncan D’Hondt met het verhaal van Football Changes Lives in Antwerpen.

In het tweede deel van het programma geven we feedback op concrete (project)ideeën, onder begeleiding van Seckou Ouologem. Breng hiervoor jouw idee of plan mee dat je graag eens wil voorleggen aan mensen die je nog niet kent. Wij zorgen ervoor dat er mensen aanwezig zijn die zicht hebben op de middelen en/of de (netwerken van) mensen die je nodig hebt om het project te realiseren.

En we vergeten zeker niet om lekker samen te eten als afsluiter van de avond!

Praktisch

Wat: DIP follow-up (vervolgbijeenkomst van DIP#1)

Voor wie: voor iedereen die ruimte claimt binnen jeugdwerk, cultuur en sport en voor iedereen die ruimte wil maken binnen die sectoren

Wanneer: donderdag 8 november 2018

Start-Stop: 15.00 uur tot 19.00 uur (inclusief lekker eten)

Waar: Zomerfabriek - Minkelersstraat - Antwerpen/Zurenborg (meer over deze locatie)

Bereikbaarheid: Kom met de trein naar Antwerpen-Berchem (5' stappen) of deel een auto en parkeer op de Singel (Noot: een aantal ruimtes zijn niet rolstoeltoegankelijk)

Deelnemen: Gratis na inschrijving (zie hieronder). Inschrijven kan tot en met 6 november 2018.

Meer info? Neem contact op met An Van den Bergh: an.vandenbergh [at] demos.be of 022 040 700

inschrijven