Kunstproject TRES stelt tentoon in Leuven

item_left

foto_TRES_artforumvzw

item_right

Kunstproject TRES stelt tentoon in Leuven

Thu - 26/04/2018 - 18:30 to Sun - 13/05/2018 - 18:30

TRES is een project waarin kinderen en jongeren uit de jeugdzorg de kans krijgen om nauw samen te werken met een kunstenaar. TRES is een samenwerking tussen de kunsteducatieve organisatie Artforum en drie organisaties uit de jeugdzorg: De Wissel, MFC Combo en OBC Ter Wende-Espero. Het resultaat kan je van 27 april tot en met 13 mei 2018 bekijken in Hal 5, Kessel-Lo. Op 26 april opent de expo.

foto_TRES_artforumvzw

Het project creëert een ontmoeting tussen kunst, jeugdzorg en de samenleving. Negen kinderen en jongeren uit MFC Combo, De Wissel en OBC Ter Wende-Espero werken dit voorjaar samen met een kunstenaar. Tijdens 10 ontmoetingen in het atelier van de kunstenaar werken ze samen aan een kunstwerk. De jongeren bepalen zelf welke verbinding ze aangaan met de kunstenaars. Ze krijgen de tijd om een idee te laten rijpen en om iets op te bouwen. Het proces dat hierbij komt kijken, nodigt uit tot communicatie, samenwerking, out-of-the-box denken, flexibiliteit en creativiteit.

Bij TRES is niet enkel het eindproduct van belang, maar ook de weg er naartoe. De kinderen en jongeren kunnen hun eigen keuzes maken, hun eigen verhaal schrijven en zich als persoon ontplooien. Hun talenten worden in de kijker gezet en ze zien hun eigenwaarde bevestigd. TRES probeert hun ongehoorde verhalen zichtbaar te maken.

Het resultaat van deze samenwerking kan je van 27 april tot en met 13 mei 2018 bekijken in Hal 5 (Locomotievenstraat, Kessel-Lo).

Heb je graag meer uitleg? Op donderdag 3 mei kan je tussen 17.00 uur en 21.00 uur gratis rondleidingen krijgen van de medewerkers.

Partners van Artforum

De Wissel

De Wissel overkoepelt een aantal initiatieven binnen en buiten de jeugdzorg. De Wissel begeleidt gezinnen en adolescenten waarbij het samenleven niet meer vanzelfsprekend is. Dit vertaalt zich in twee begeleidingshuizen, een dagbestedingcentrum, een aantal fijne projecten en zeer waardevolle samenwerkingsverbanden.

MFC Combo

MFC Combo, een organisatie in de Bijzondere Jeugdzorg, biedt een integrale begeleiding aan gezinnen met kinderen en jongeren tussen 0 en 18 jaar, in Leuven, Tienen en Buken. Het begeleidingsaanbod is gedifferentieerd en flexibel op vraag van gezinnen, welzijnswerkers, scholen en jeugdrechtbank. Residentieel verblijf, dagbegeleiding en thuisbegeleiding kan ingezet worden op maat en nood van gezin, jongere.

OBC Ter Wende - Espero

Ter Wende en Espero bieden intensieve ondersteuning aan gezinnen waar kinderen en jongeren ernstige gedrags- of emotionele problemen vertonen. De ondersteuning bestaat uit creatieve zorg-op-maat, met een brede waaier van werkvormen: verblijf in leefgroepen, een 'kot' werking voor oudere jongeren, schoolbegeleiding, huisbezoeken, oudergroepen, gezinstherapie, verschillende vormen van individuele therapie … . Ter Wende en Espero zoeken tot ze gevonden hebben wat dit-unieke-kind-in-deze-unieke-context nodig heeft. Ze doen dat op twee plaatsen: in Leuven (Ter Wende) en Haren (Espero Brussel).