Leernetwerk Diversiteit over dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren

item_left

foto(c)Edgardo_Olivera

item_right

Leernetwerk Diversiteit over dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren

Studiedag
Thu - 26/09/2019 - 10:00 to 16:00

Op 26 september staat er een nieuwe bijeenkomst van het Leernetwerk Diversiteit op het programma. Het leernetwerk brengt collega’s uit het jeugdwerk en andere sectoren samen rond inhoudelijke diversiteitsvraagstukken. Deze bijeenkomst van het leernetwerk focust op dak- en thuisloosheid bij jongeren.

De deelnemers maken kennis met dit fenomeen en denken na over hoe het jeugdwerk zijn steentje kan bijdragen. Dit leernetwerk wordt georganiseerd door De Ambrassade i.s.m. met het Departement Cultuur, Jeugd & Media en het Netwerk tegen Armoede. (Lees verder onder de afbeelding.)

foto(c)Edgardo_Olivera

Dak- en thuisloosheid bij kinderen en jongeren

Ondanks alle inspanningen stijgt al enkele jaren de groep kinderen en jongeren die opgroeien in armoede. En dit wordt zichtbaarder in de samenleving. Organisaties waar mensen in armoede het woord nemen, vragen al een ruime tijd aandacht voor het stijgende aantal jongeren dat noodgedwongen een nacht moet doorbrengen op de zetel bij vrienden of familie. Een fenomeen dat zich al enkele jaren voordeed in de stedelijke gebieden maar nu blijkt uit recent onderzoek dat dit fenomeen toeneemt ook in meer landelijke gemeenten .

1/3 van de mensen die geen dak boven het hoofd heeft, is minderjarig. Deze alarmerende cijfers kunnen jeugdwerkers niet ongeroerd laten. Vanuit de kracht van hun DNA kunnen jeugdwerkorganisaties hun steentje bijdragen waar kan. Daarom zal het leernetwerk diversiteit nadenken over wat jeugdwerkers kunnen doen, maar er zal weer eerst de kans zijn om genoeg inspiratie op te doen uit goede voorbeelden en kennis te vergaren over dak- en thuisloosheid bij jongeren. 

Programma

Voormiddag

  • Keynote - toelichting kennisdossier Jongerenarmoede: over dak- en thuisloosheid bij kinderen én jongeren - Kinderrechtencommissariaat 
  • Netwerk tegen armoede: gebracht door Licorice Leroy + bijdragen ervaringsdeskundige Jong Gent in Actie/Betonne jeugd
  • Salongesprek: dakloosheid bij jongeren: wat kan het jeugdwerk hierin beteken - deelnemers gesprek: Caritas Vlaanderen, Sarah Lampen - Betonne Jeugd, jeugdopbouwwerk Uit De Marge en Leen Ackeart (Kinderenrechtencommissariaat)  

Namiddag - keuzesessie

Oog voor Armoede – Uit De Marge & De Ambrassade
Wil je een dialoog opzetten tussen jouw jeugdwerkorganisatie en armoedeorganisaties? Deze sessie helpt je de eerste stappen te zetten om in gesprek te gaan met armoedeorganisaties. 

Workshop jongerenarmoede – Netwerk tegen armoede
De workshop leert je een gespreksmethodiek aan rond drempels die o.a. jongeren ervaren wanneer ze aan vrijetijdsbesteding willen doen. 

Denkoefening: wat heeft het jeugdwerk nodig om meer bruggen te kunnen slaan met voorzieningen, armoedeorganisaties, enz?
‘Maak tijd vrij’- Project De Ambrassade

De lokale aanpak van dak- en thuisloosheid en rol van jeugdwerk hierin - Caritas Vlaanderen

Praktisch 

Datum: 26 september, 10.00 uur -16.00 uur

Locatie: BAZZZ  (Statiestraat 175, 2600 Berchem)

Kostprijs: € 30 (sociaal tarief) - € 50 (standaardtarief) - € 75 (solidariteitstarief)

Wil je er bijzijn? Schrijf je dan nu in via deze link.

Beeld: Edgardo W. Olivera - CC BY 2.0