Meeting: naar een oplossing voor precaire sociaal-sportieve praktijken

item_left

item_right

Meeting: naar een oplossing voor precaire sociaal-sportieve praktijken

Thu - 02/03/2023 - 14:00 to 16:00

 Play It Smart Centennial - CC by 2.0

De interesse in het sociaal-sportieve praktijkveld groeit, en toch bevinden heel wat sociaal-sportieve praktijken zich nog steeds in een precaire positie. Op 2 maart 2023 organiseren we vanuit Demos en het Sociaal Sportief Platform een gesprek over dit thema. We presenteren dan ook de bevindingen uit een eigen bevraging hieromtrent.  Hieronder lees je meer over het initiatief en hoe je kan inschrijven.

Gestraft voor een sociale missie? 

Sociaal-sportieve praktijken staan de jongste jaren steeds meer op de kaart van beleidsmakers. Ook in de onderzoeks- en opleidingswereld is er steeds meer engagement en interesse in het thema sociaal-sportief. Dat is heel positief, maar toch wringt er vanalles.

We krijgen bij Demos en het Sociaal Sportief Platform vaak het signaal dat veel straffe sociaal-sportieve praktijken nog steeds niet uit de overlevingsmodus geraken. Ze zitten in de projectencarroussel en zijn genoodzaakt te hoppen van de ene naar de andere projectsubsidie die een structurele ondersteuningsnood maskeert.

Of ze zijn het voorwerp van besparingsoperaties. En andere praktijken vinden geen steun. Ze moeten het rooien met beperkte middelen waardoor ze er bijgevolg niet in slagen om een sociale missie ten volle te realiseren. In andere sociaal-sportieve praktijken werkt dan weer een beroepskracht, maar het statuut van die beroepskracht is soms hoogst onzeker.  

Dat alles zorgt voor stress en zorgen. Sommige sociaal-sportieve praktijken vinden zelfs dat ze worden afgestraft op hun sociale missie…

Bijeenkomst

Om dit probleem op te lossen deden we een oproep om signalen en verhalen te bundelen. Op 2 maart presenteren we enkele resultaten uit onze bevraging en we organiseren een gesprek voor mensen die mee op zoek willen gaan naar oplossingen. Iedereen die mee wil praten is welkom: sociaal-sportieve praktijken, beleidsmakers, onderzoekers, middenveldactoren,... 

We gaan die ene tover-oplossing wellicht niet vinden tijdens één gesprek.En we beloven ook na dit gesprek nog geen directe verandering voor de concrete problemen van particuliere praktijken. Wel willen we via deze oefening het debat omtrent de precariteit van sociaal-sportieve praktijken hoger op de (beleids)agenda’s te plaatsen. En zonder twijfel zullen we na de oefening meer collectieve wijsheid en een groter draagvlak hebben omtrent ‘mogelijke’ oplossingen voor sociaal-sportieve praktijken. Je kan je inschrijven via het onderstaande formulier.

Praktisch

  • Wanneer: 2 maart 2023 van 14u tot 16u30
  • Waar: Gemeenschapscentrum De Kriekelaar. Gallaitstraat 86 in 1030 Schaarbeek (op 15 minuten wandelafstand van treinstation Brussel Noord) 
  • Meer info: pieter.smets [at] demos.be 
  • Deelname is gratis, inschrijven verplicht

inschrijven

 
1 Start 2 Complete