Netwerkdag: een open huis voor iedereen

item_left

item_right

Netwerkdag: een open huis voor iedereen

Studiedag
Thu - 13/06/2024 - 09:30 to 12:30

Opgelet, de netwerkdag gepland op 16 juni zal plaatsvinden in september 2024. 

In september 2024 nodigen de partners van het netwerktraject HowToOmta (Cultureghem, Park Poetik. S.M.A.K., viernulvier, 30cc, Voem! en BUDA) je uit voor een publieke uitwisseling tijdens het Cultureghem festival. Het festivalprogramma is in handen van burgers, het cultuurcomité. Zij zoeken naar het democratiseren van cultuur in de (semi-) publieke ruimte en maken zich de plek eigen via cultuur. 

We wisselen graag samen met sectororganisaties uit over hoe samenwerken met vrijwilligers die zich in een administratief kwetsbare positie bevinden. We vertrekken vanuit concrete cases van de partnerorganisaties en proberen op die manier antwoorden te bieden op de meest voorkomende administratieve vragen. 

Vrijwilligers in een administratief kwetsbare positie in jouw cultuurhuis

Mensen in een administratief kwetsbare positie zijn bijvoorbeeld mensen met voorlopige papieren, met een onduidelijk statuut of zonder wettig verblijf. Het gaat over alle mensen wiens leven op pauze staat, dat kunnen bijvoorbeeld ook gedetineerden zijn. In de samenwerking met vrijwilligers kom je diverse situaties tegen, hoe ga je daar mee om? We vertrekken vanuit een aantal concrete cases vanuit de partnerorganisaties uit de bovenvermelde sectoren. We kijken naar het juridische en het sociaal moreel kader en gaan in gesprek van uit de uitdagingen en ervaringen van de deelnemende organisaties. Hoe een open en veilig huis zijn voor iedereen? Met wat we nu weten en uitwisselen, hoe zetten we dat dan concreet in in je organisatie? Als organisatie wil je super inclusief zijn, maar vele zaken kunnen we administratief niet doen. Hoe doen jullie het?  

Voor wie

  • Organisaties en belangenbehartigers uit de (socio) culturele en kunsten sector die in hun dagelijkse werking willen werken met administratief kwetsbare vrijwilligers.  
  • Organisaties die werken rond vrijwilligersbeleid en ondersteuning. 
  • Iedereen die graag over dit thema in gesprek gaat. 

SAVE THE DATE

  • September 2024 van 9u30 tem 12u30 tijdens het Cultureghem festival. 
  • Aansluitend kan je eten in de Dreamkitchen onze open buurtkeuken onder de overdekte markt. We bieden er elke dag een warme en gezonde vegetarische maaltijd aan vrije bijdrage. Pay what you can and support others. Ideaal voor een tof gesprek en nieuwe ontmoetingen! Wil je zéker zijn van je bordje en een plekje aan tafel? Reserveren kan hier (tot 24u op voorhand) aan een vaste prijs van €10/pp.  

Praktische info

  • Waar: Cultureghem, Ropsy Chaudronstraat 24, 1070 Anderlecht.
  • Laat ons weten of je komt en wat je nodig hebt om er bij te kunnen zijn via ann.vandevyvere [at] demos.be. De uitnodiging en het programma volgen later!