Demos is een team nomadische kenniswerkers. We volgen maatschappelijke ontwikkelingen die de cultuur-, jeugdwerk- en sportsector vormgeven en werken aan gelijkheid en participatie. We staan voor cultuur, jeugdwerk en sport die aansturen op maatschappelijke veranderingen en bouwen aan een meer open, inclusieve en democratische samenleving.
Playground: Internationale conferentie over de sociale impact van muziek maken
item_left
item_right
Playground: Internationale conferentie over de sociale impact van muziek maken
Op 7 december 2022 slaat PLAY GROUND de handen ineen met HOGENT, de Hogeschool voor Toegepaste Wetenschappen en Kunsten in Gent, in een conferentie rond het internationale onderzoeksproject 'Music for social impact'.
Via lezingen, workshops, miniconcerten en netwerkmomenten zal de conferentie een licht werpen op het perspectief en de ervaring van de individuele muzikant binnen sociale muziekpraktijken.
foto (c) Playground
Wat is Play Ground?
PLAY GROUND is een Europees samenwerkingsproject gewijd aan de organisatie en verbetering van muziekprojecten voor kinderen en jongeren uit kwetsbare achtergronden.
Het project dient als een internationaal leerplatform voor muzikanten, culturele en werkers, muziekdocenten en academici om inzichten en inspiratie uit te wisselen rond hoogwaardige muziekprojecten die jongeren echt betrekken bij de kracht en het plezier van muziek maken, voorbij sociale, culturele en taalbarrières.
Wat kan je verwachten (voor 30 euro inclusief lunch & koffiepauzes)?
- een keynote door Gillian Howell, Australische onderzoeker en muzikant actief in participatieve muziekprojecten
- een panelgesprek met muzikanten uit België die veel ervaring hebben in participatieve muziekprojecten (Zeno Popescu, Hilde Declerq, Thomas Noël, en Gillian sluit oo aan)
- twee muzikale intermezzo's
- een presentatie van het onderzoek & de survey resultaten
- twee workshops die vertrekken vanuit de interviewdata, maar focussen op wat we nu leren uit deze onderzoeksresultaten en wat we ermee kunnen in prakijk/beleid/onderzoek.
De link naar het volledige programma en hoe in te schrijven, vind je hier.
Meer informatie over het onderzoeksproject zelf vind je hier.
Het onderzoeksproject liep 3 jaar en werd uitgevoerd door HOGENt (België), Guildhall School of Music & Drama (Londoen), University Royal Holloway (London), Sibelius-UIArts (Finland) en Fundacion Universitaria Juan N. Corpas (Colombia).