Praktijktafel digitale uitsluiting en de rol van lokale netwerken

item_left

item_right

Praktijktafel digitale uitsluiting en de rol van lokale netwerken

Thu - 15/06/2023 - 10:00 to 12:15

(c) Foto van John Schnobrich op Unsplash

Op 15 juni organiseren we een online praktijktafel over digitale uitsluiting en de rol van lokale netwerken om in te zetten op een toegankelijk (digitaal) aanbod en oefenkansen om digitale vaardigheden aan te scherpen.

Lokale netwerken vrijetijdsparticipatie worden meer en meer geconfronteerd met digitale uitsluiting. Online inschrijven voor het cultuuraanbod of een activiteit van de  jeugddienst is niet voor iedereen evident. Info over het lokale aanbod wordt vooral via de eigen website en facebook verspreid. Een smartphone en een pc zijn een must voor wie wil deelnemen aan de samenleving…

En toch heeft niet iedereen thuis internet of een computer ter beschikking. Een nog veel grotere groep heeft onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen. Bijna 1 op 2 mensen in België is digitaal kwetsbaar volgens de Koning Boudewijnstichting. Daarbij gaat het vooral om mensen ouder dan 55 jaar,  kortgeschoolden en mensen met een laag inkomen.

Heel wat lokale netwerken vrijetijdsparticipatie, maar ook aanbieders van vrije tijd zoeken intussen naar manieren om digitale uitsluiting tegen te gaan. Door de digitale drempels te verlagen, door niet -digitale alternatieven te voorzien en/of door mensen te ondersteunen bij het gebruik maken van het digitale aanbod.

Andere netwerken zetten in op het ter beschikking stellen van kwaliteitsvolle hardware, software en internet en bieden mogelijkheden om digitale vaardigheden in te oefenen. Verschillende trekkers en leden van lokale netwerken zijn ook betrokken bij het uitrollen van de digibanken of andere gelijkaardige initiatieven.

Tegelijkertijd blijft het vaak zoeken naar goede en werkbare oplossingen. We hopen daarom met deze praktijktafel te kunnen inspireren met 'good practices' maar ook en vooral door met elkaar uit te wisselen over wat wel en niet werkt.

Concreet

Na een korte inleiding laten we twee experten aan het woord;

  • Annabel Cardoen en Rudi Friedrichsen van Welzijnszorg vertellen over de digitale drempels die mensen in armoede benoemden via een postkaartactie ter voorbereiding van het dossier ‘allemaal digitaal’
  • Joke Van Dyck van De VVSG neemt ons vervolgens mee in een aantal principes rond dienstverlening en digitale toegankelijkheid en illustreert deze met een aantal good practices.

Vervolgens is het aan jou als deelnemer. In twee groepen wisselen we verder uit over ‘een toegankelijk (digitaal) aanbod’ en ‘digitale oefenkansen’.

Kom jij met ons meepraten? Deelname aan de praktijktafel is gratis, maar schrijf je wel in via het formulier hieronder vóór dinsdag 13 juni. Ten laatste op 14 juni ontvang je dan een link waarmee je kan deelnemen. 

NB Lees je dit bericht en is het moeilijk om digitaal aan te sluiten, geef ons dan een seintje of bel ons even op via het nummer 0477 13 55 97, dan zoeken we naar een oplossing.

inschrijven

 
1 Start 2 Complete
Met een 'ja' kies je voor een inschrijving op onze nieuwsbrief 'Vrije Tijd in de Netwerkgemeente'. Je kan in onze privacyverklaring lezen hoe we omgaan met je gegevens. Met gegevens bedoelen we zowel de gegevens voor een inschrijving voor een nieuwsbrief, alsook de gegevens voor een inschrijving voor een evenement.