Reflectiedag 'Failure & participatory art practices'. Hoe mislukken een vruchtbaar begin kan zijn

item_left

item_right

Reflectiedag 'Failure & participatory art practices'. Hoe mislukken een vruchtbaar begin kan zijn

Debat
Wed - 16/12/2020 - 10:00 to 15:00

Beeld: © 2020 Nickelas Johnson

Participatieve kunstpraktijken zijn vandaag de dag alomtegenwoordig. Wat zijn de uitdagingen in dit zogenoemde succesverhaal en waar gaat dit naartoe? In hoeverre kan deze kunstpraktijk bezwijken onder zijn eigen succes? Tijdens de reflectiedag op 16 december gaan we na hoe dat falen ook een vruchtbaar begin kan zijn. Kunstenaarscollectief Rest for the Wicked creëert een platform waar we kunnen praten over mislukking en een nieuwe toekomst voor participatieve kunstpraktijken kunnen bedenken. 

Binnen het Stadsatelier laat Vooruit al sinds 2012 artiesten onderzoek voeren naar participatieve kunstpraktijken. Participatie - deelname door publiek, inwoners, bezoekers aan de kunstpraktijken - bestaat intussen in vele vormen. Daarbij is het proces minstens even belangrijk als het resultaat. Kunstenaarscollectief Rest for the Wicked startte in 2019 een onderzoekstraject rond falen en mislukken binnen die participatieve kunstpraktijken. Ze verzamelden verhalen en ervaringen die kunstenaars en organisaties konden helpen hun ambities en praktijken te delen en verder te ontwikkelen.

Programma:

‘Impossible Conversation on Failure’ door Building Conversation (voormiddag)

Building Conversation is een platform voor dialogical art, dat zich toelegt op de ontmoeting tussen kunst, gesprek en samenleving. Voor dit gesprek gaan ze te rade bij de Jezuïeten die een gesprekspraktijk ontwikkelden om te spreken over abstracte begrippen. Een methode waarin je met elkaar vertraagt en persoonlijke beelden verbindt, door te schrijven, te lezen en samen te spreken. 

Namiddag: 

Je kiest één van de drie verschillende discussies over enkele specifieke uitdagingen waarmee we vandaag worden geconfronteerd:

  • auteurschap met Jozef Wouters en Joachim Ben Yakoub 
  • mislukking als creatief hulpmiddel met Frédérique Lecomte en Simon van Schuylenbergh
  • zinvolle hulp voor jonge kunstenaars met Purni Morell en Sam Trotham
    Bio's van de kunstenaars lees je op deze pagina

Praktisch:

  • Woensdag 16 december - 10.00 uur - 12.00 uur & 13.00 uur - 15.00 uur
  • Waar/Hoe: online (via Zoom)
  • Gratis mits reservatie - Een ticket reserveren voor het online event kan hier
  • Engels gesproken

Organisatie: Rest for the Wicked vzw - met steun van: de Vlaamse Overheid - in samenwerking met: Demos vzw, Kunstencentrum Vooruit vzw & UGent onderzoeksgroep Cultuur & Educatie