Relationeel werken binnen jeugdwerk? Essentieel!

item_left

(c)manuel-del-moral

item_right

Relationeel werken binnen jeugdwerk? Essentieel!

Studiedag
Thu - 25/04/2019 - 13:00 to 16:00

De interdisciplinaire onderzoeksgroep VOICe (VUB) nodigt jullie graag uit op zijn eerste studienamiddag rond het thema: Relationeel werken binnen het jeugdwerk? Essentieel! Doctoraatsonderzoekers Pieter Debognies (Sport) en Tine Desmet (Psychologie) hebben beiden praktijkonderzoek gedaan met jeugdwerkorganisaties rond relationeel werken. Zij zullen hun belangrijkste bevindingen van deze twee onderzoeken met jullie delen.

(c)manuel-del-moral

Beeld: (c) Manuel Del Moral

Pieter Debognies onderzocht hoe buurtsport kan werken aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren die leven in kwetsbare situaties. Op basis van gesprekken en het meedraaien met drie Vlaamse buurtsportpraktijken, bleken de relaties die jongeren hebben met buurtsportwerkers essentieel voor hun ontwikkeling. Het onderzoek van Pieter maakt deel uit van het grootschalig Vlaamse buurtsportonderzoek CATCH.

Tine Desmet heeft zich specifiek gericht op het Brusselse jeugdwerklandschap en is met 26 organisaties in gesprek gegaan over het participatieve jeugdwerk met jongeren in kwetsbare situaties. Ook in deze gesprekken kwam het belang van het relationele werk naar voor, maar de jeugdwerkers gaven aan dat ze dit vaak als ‘onzichtbaar’ werk ervaren. Wanneer ze werken met de meest kwetsbaren zien ze dit relationele werk als onmisbaar maar blijft dit vaak onopgemerkt voor het beleid, subsidies of zelfs binnen de eigen organisatie.

Na de presentaties worden jullie uitgenodigd aan de debattafels om jullie opinies en ervaringen rond deze thema’s te delen. Ook bespreken de organisatoren graag jullie vragen en toekomstvisies om samen het onderzoek in dit domein verder uit te bouwen.

Praktische informatie

Wanneer: 25 april 2019

Start-Stop: 13:00 uur - 16:00 uur

Waar: Bozar, Brussel (zaal Errera +1) - Koningstraat 10 - 1000 Brussel

Voor wie: Medewerkers uit de jeugdsector, beleidsmakers, buurtsportsector en mensen die actief zijn in sociaalwerkopleidingen of onderzoek

Inschrijven: Wil je er graag bij zijn? Stuur dan een mailtje voor 5 april 2019 naar christy.van.moorsel [at] vub.be

Organisator: VOICe is de interdisciplinaire onderzoeksgroep Voicing Youth at Social Risk (VUB) dat onderzoek met kwetsbare jongeren wereldwijd samenbrengt vanuit Rechten (FRC), Criminologie (CRIS), Lerarenopleiding (IDLO), Sport (SASO) en Psychologie (QRIA)