Save the date: Congres van het jeugdwelzijnswerk

item_left

(c)Ryan_Dorsey

item_right

Save the date: Congres van het jeugdwelzijnswerk

Studiedag
Thu - 21/11/2019 - 09:00 to 17:00

In het najaar organiseert Uit De Marge terug haar congres voor het jeugdwelzijnswerk. Deze keer vormt 'kruispuntdenken in het jeugdwelzijnswerk' het centrale thema.

(c)Ryan_Dorsey

Beeld: Ryan Dorsey - CC BY-SA 2.0

In onze superdiverse samenleving leven superdiverse mensen, met ontzettend veel identiteitsaspecten. Allemaal zijn we wel kwetsbaar in het ene, maar misschien geprivilegieerd in het andere. Het is niet 'of' maar en en en ... Kruispuntdenken gaat op zoek naar de unieke beleving, de unieke situatie, die ontstaat wanneer kwetsbaarheden elkaar kruisen, en waar privileges relatief lijken in vergelijking met hetzelfde privilege bij iemand anders. "Wat ben ik met mijn 'wit privilege' als ik arm ben?", "Als meisje met een hoofddoek is mijn kwetsbaarheid meer dan de som van mijn kwetsbaarheid als vrouw en als moslima." Kruispuntdenken is een onmisbaar kader voor iedereen die strijdt tegen verschillende vormen van uitsluiting en onderdrukking die gelijktijdig op elkaar inwerken. 

Wat betekent dat nu concreet voor kinderen en jongeren die opgroeien in een maatschappelijk kwetsbare situatie? Uit De Marge bekijkt wat kruispuntdenken betekent voor de jeugdwerkpraktijk, via verschillende workshops; van een theoretische sessie of een praktijkgerichte workshop met heel wat tools tot bezoeken aan werkingen die kruispuntdenken in de praktijk brengen. Vraag is bovendien hoe jeugdwelzijnswerkingen vanuit dat kruispuntdenken hun handelingskaders kunnen aanscherpen? En welke antwoorden ze vanuit het jeugdwelzijnswerk kunnen bieden op de uitdagingen waar we als samenleving én als sector voor staan. 

Maak je alvast klaar voor heel wat interessante sprekers, inspirerende praktijken en ontspannende momenten van en voor het jeugdwelzijnswerk!

Praktisch:

Datum: donderdag 21 november 2019
Locatie: Het Paleis, Theaterplein 1, 2000 Antwerpen